Nieuws

Een domeinnaam huren: een goed idee?

25 augustus 2020

Een domeinnaam huren lijkt soms een goedkoop alternatief voor het aankopen ervan. Maar er zijn enkele valkuilen. Wij zetten de voor- en nadelen van domeinnaam leasing op een rij, en vertellen je waarop je moet letten.

Domeinnaam (ver)huren

Een goede domeinnaam is de basis voor jouw online business. De ideale domeinnaam is kort, gemakkelijk te onthouden en zoekmachine-vriendelijk. Voor de .be-domeinextensie zal je ongetwijfeld nog een goede domeinnaam vinden. Maar voor de .com-extensie zijn de meeste korte domeinnamen al geregistreerd. Je kan trachten die domeinnaam over te kopen, maar de prijzen kunnen hoog oplopen, zoals je kan zien bij veilingsite Sedo.

Als startend bedrijf heb jij wellicht niet de middelen om zo'n bedrag neer te tellen. Wanneer de eigenaar jou een alternatief aanbiedt -de domeinnaam huren in plaats van kopen- ben je wellicht geneigd om op dat voorstel in te gaan.

Anderzijds zal jij, wanneer je een goede domeinnaam bezit, die niet zo gemakkelijk willen afgeven. Die domeinnaam verhuren lijkt dan een goede oplossing: je behoudt je virtuele vastgoed, in de hoop dat het nog in waarde zal stijgen, en ondertussen krijg je toch inkomsten.

Maar is het huren/verhuren van een domeinnaam wel wettelijk?

De negatieve kanten van domein leasing

Voor de verhuurder:  wettelijk gezien is er geen bezwaar tegen het verhuren van de domeinnaam die jij bezit. Als eigenaar mag je daarop je eigen website zetten, een derde de mogelijkheid bieden zijn website daar te plaatsen, of er helemaal geen website plaatsen.

Maar op ethisch vlak zijn er wel bezwaren. Het verhuren van domeinnamen werkt namelijk misbruiken in de hand, zoals domeinspeculatie. Hierbij kopen speculanten hele reeksen goede, korte domeinnamen op, enkel en alleen om die later voor veel geld te verkopen of verhuren. Dit jaagt beginnende bedrijven op hoge kosten, willen zij een goede domeinnaam vinden voor hun online business.

Voor de huurder: je moet je ervan bewust zijn dat jij, als huurder van een domeinnaam, in een zwakke positie staat. De eigenaar van de domeinnaam kan als enige de domeinnaam beheren. Dus koppelen aan een website, een mailbox, enz. DNS Belgium is dan ook geen voorstander van het huren/verhuren van een domeinnaam.

Toch een domeinnaam huren? Maak dan goede afspraken

Heb je echt je zinnen gezet op een bepaalde domeinnaam, en heb je geen andere mogelijkheid dan die te huren? Let er dan op dat je goede afspraken maakt met de verhuurder, en zet alles op papier. Zonder geschreven overeenkomst is het bij een betwisting woord tegen woord. En als de eigenaar morgen beslist om het DNS-record te veranderen, zodat bezoekers niet meer naar jouw website geleid worden, waar sta je dan?

De overeenkomst moet zeker en vast volgende bepalingen bevatten:

  • Bij een pure verhuur  vermeld je duidelijk de begin- en einddatum van de termijn (een jaar, drie jaar, of een maand…)
  • Bij een huur-koopcontract krijg je bovendien de optie om de domeinnaam te kopen wanneer de afgesproken huurtermijn verstreken is. Vermeld nu al duidelijk wat die koopsom zal zijn, en wanneer die betaald moet worden.
  • De huurprijs uiteraard. Die  is afhankelijk van de duur en het soort overeenkomst. Een verhuur op korte termijn zal duurder zijn dan op lange termijn bijvoorbeeld, omwille van de administratieve rompslomp.
  • Vermeld duidelijk of de prijs op voorhand (per maand, zes maanden, per jaar) betaald moet worden.
  •  Mag de huurprijs in de loop van de huurovereenkomst aangepast worden, spreek dan af op welke basis: de index van consumptieprijzen bijvoorbeeld, of kies voor een vast bedrag per jaar.
  • Ga niet in op het voorstel om in de overeenkomst een 'recht op eerste weigering' (voorkeursrecht) op te nemen. Dat geeft namelijk de eigenaar het recht om de domeinnaam te verkopen aan derden, indien hij hiervoor een goed bod krijgt - zelfs wanneer jouw huurovereenkomst nog loopt.

Opgepast voor oneigenlijke verhuur van domeinnamen 

De pure verhuur van alleen de domeinnaam zal in de .be-zone wellicht niet zo vaak voorkomen als bij bijvoorbeeld .com. Wat je wel vaker zal tegenkomen bij .be is dat de domeinnaam samen met andere zaken aangeboden wordt. Je tekent in voor één pakket, dat hosting , e-mailboxen, template voor de opbouw van een website en e-commerce module, etc. omvat. Achteraf blijkt dan plots dat je geen houder bent van de domeinnaam, maar die slechts tijdelijk in gebruik krijgt zolang je betaalt voor het pakket.

Dit komt dus eigenlijk neer op een oneigenlijke verhuur van de domeinnaam. Hoewel er met zo’n aanbod op zich juridisch niets mis is, raden we toch aan om steeds alle voorwaarden grondig door te nemen. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan. Niets is zo vervelend als om bij de beëindiging van het contract plots vast te stellen dat je geen eigendomsrecht hebt op de domeinnaam en die niet kan verhuizen naar je nieuwe leverancier.

Een goede domeinnaam registreren: wees er op tijd bij

Een domeinnaam huren is complex, en plaatst de huurder in een zwakke positie. DNS Belgium is, net zoals de meeste andere registries, geen voorstander van deze praktijk. Zelf eigenaar zijn van je domeinnaam is nog altijd het beste. Enkele tips voor een goede domeinnaam:

  • Wees discreet over je business plan; communiceer niet op voorhand over de bedrijfsnaam die je in gedachten hebt, maar registreer hem meteen.
  • Kies enkel een bedrijfsnaam waarvoor je de bijpassende domeinnaam kan registreren.
  • Is de .com-domeinnaam niet meer vrij? Probeer eens een van de vele nieuwe domeinextensies, zoals .immo, .vlaanderen, .guru, enz.
  • Gebrek aan inspiratie bij het vinden van je bedrijfs- en domeinnaam? De tips van Claim je idee zetten je op de goede weg. Download er het gratis namenboekje met 10 experimenten om spelenderwijs je bedrijfsnaam te bedenken.

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.