.be of .com: wat moet je kiezen?

19 april 2022

Na de keuze voor je bedrijfsnaam, zit je nu in een volgende fase: de naam van je website bepalen. Kies je voor .be of .com? En wat zijn de alternatieven voor .be of .com? Geen stress. Bepalen welke extensie het best bij je past is makkelijker dan je denkt!

Wanneer kiezen voor .be?

Je extensie hangt vooral af van wat je doet. Ben je een Belgisch bedrijf? Dan is een .be bijna altijd de beste keuze. Een .be is herkenbaar, betrouwbaar en makkelijk te onthouden.
Bestaat de .be al voor de naam die jij gekozen hebt? Kijk dan of je een .com kan innemen. Of kies voor een lokale extensie zoals .brussels of .vlaanderen.

Wanneer kiezen voor .com?

Met een .com maak je jouw internationale ambities duidelijk. Kies voor een .com als je een website in meerdere talen wilt maken, of een internationaal publiek wil aanspreken. Een website die eindigt op .be en waarop je Engels- of Spaanstalige content vindt? Dat komt vaak minder professioneel over en zal bovendien minder goed scoren in zoekmachines.


Wanneer kiezen voor een regiogebonden domeinextensie?

Wil je het lokale karakter van je onderneming, organisatie of project extra in de verf zetten? Dan valt een regiogebonden domeinnaam extensie ongetwijfeld op. Kies voor een .gent als je toeristische fietstochten organiseert in Gent en voor een .brussel voor evenementenbureau in Brussel. 

Buiten de landsgrenzen behoren onder meer .berlin voor Berlijn of .NYC voor New York tot de mogelijkheden.

In België raden we aan om .vlaanderen of .brussels te registreren als aanvullende domein extensie op een .be-adres.

Wat zijn de alternatieven voor .be of .com?

Wist je dat je zelfs kan kiezen voor een atypische extensie als .love of .ninja? Met zo’n extensie straal je een emotie of propositie uit die past bij je merk of imago. Bovendien kan je er vaak ook creatief mee aan de slag. 

Daarnaast is zo’n atypische extensie een handige uitweg om die leuke bedrijfsnaam die je na veel bloed, zweet en tranen hebt bedacht toch te behouden, als je domeinnaam op .be of .com al bezet is. 

Bekijk hier het overzicht van alle extensies die wereldwijd gebruikt worden.

Tip: registreer verschillende domeinnaam extensies

Als het op extensies aankomt, hoef je je niet te beperken tot slechts één keuze. Registreer gerust verschillende extensies voor hetzelfde webadres. Het kan nooit kwaad om jouw online plek nu al te claimen met meerdere extensies. Ten slotte weet je nooit vooraf welke kansen of keuzes nog op jouw pad komen!

Slaat de twijfel nu toe? Geen paniek, welke extensie het beste bij jou en je zaak past, dat bepaal je snel aan de hand van slechts enkele vragen.

Heb je een leuke domeinnaam in gedachten voor jouw bedrijf? Hier kan je controleren welke extensies nog beschikbaar zijn.
 

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Meer lezen