Een geldige domeinnaam registreren lijkt makkelijk, maar is het niet altijd. Je moet namelijk rekening houden met een aantal spelregels. Werd jouw domeinnaam geweigerd? Ontdek hier hoe dat komt.
Naast een aantal best practices voor het kiezen van een geschikte domeinnaam, zijn er ook enkele spelregels waaraan iedereen zich moet houden. We zetten ze op een rij.
Domeinnaam registreren: wat mag wel?
- Je kan alle Romeinse tekens gebruiken. Romeinse tekens? Wel, dat zijn eigenlijk gewoon alle letters van het alfabet.
- Ook cijfers van 0 tot en met 9 zijn toegestaan.
- Naast letters en cijfers kan je ook één speciaal teken gebruiken: het koppelteken (-).
- Naast de bekende tekens uit het Latijns alfabet, kan je ook een aantal speciale lettertekens gebruiken. Handig voor merken als Nestlé en Citroën, maar ook voor wie Cézar of Chloë heet en een domeinnaam wil registreren. Een overzicht: ßàáâãóôþüúðæåïçèõöÿýòäœêëìíøùîûñé.
- Domeinnamen maken geen onderscheid tussen grote en kleine letters. Of je hoofdletters gebruikt of niet, maakt dan ook helemaal niets uit.
Domeinnaam registreren: wat mag niet?
- Spaties zijn niet toegestaan in domeinnamen. Schrijf liever alles aan elkaar. Of kies voor een koppelteken om leesverwarring te voorkomen.
- Speciale tekens zoals & +, . * ! % _ kunnen niet. Uitzondering is het koppelteken, dat je wel in je domeinnaam kan verwerken.
- Een domeinnaam die bestaat uit slechts één of twee tekens raden we af. Enkel voor de nationale overheid, kan een uitzondering worden gemaakt.
- Blijf ook weg van te lange domeinnamen. Domeinnamen die meer dan 63 karakters tellen, worden standaard geweigerd.
- Tip: Vraag je altijd af of je domeinnaam wel makkelijk onthouden kan worden door je bezoekers.
Je domeinnaam wordt toch nog geweigerd. Wat nu?
Je volgde nauwgezet alle bovenstaande instructies en je domeinnaam wordt toch geweigerd? Dan is er wellicht meer aan de hand. Dit zijn drie mogelijke scenario’s:
- De domeinnaam is al geregistreerd. Probeer een aantal variaties uit, kies een andere extensie of ga voor een compleet nieuwe domeinnaam. In dit artikel vind je meer tips over wat je kan doen als je domeinnaam bezet is.
- De domeinnaam is gereserveerd. Ook gereserveerde domeinnamen zijn niet beschikbaar. Dit zijn domeinnamen van internationale instellingen of landen.
- De domeinnaam heeft een bijzondere status. Tot slot heb je ook domeinnamen met een bijzondere status. Er zijn vaak verschillende redenen waarom deze domeinnamen niet ingenomen kunnen worden.
Heb je een geschikte domeinnaam voor jouw website gevonden? Kijk via de domeinnaam checker of jouw domeinnaam nog vrij is.
Is het webadres voor jouw idee nog vrij?
Meer lezen
-
Stap 5: Check en claim je bedrijfsnaam
Als je de voorgaande stappen volgde, heb je nu normaal gezien een eigen bedrijfsnaam gevonden. Proficiat! Om die naam ook online te registreren, heb je een eigen domeinnaam nodig. Doe in deze laatste stap een uitgebreide domeinnaam check.
-
Wat is de ideale lengte voor een domeinnaam?
15 april 2022Wie een website wil bouwen, heeft een domeinnaam nodig. Maar kies je voor een lange of een korte url? -
Een goede domeinnaam kiezen? De do’s en don’ts.
15 april 2022Net een bedrijf opgestart en klaar voor een eigen website? Dan denk je natuurlijk na over de perfecte domeinnaam.