Handelsnaam, bedrijfsnaam, vennootschapsnaam, …: wat is het verschil?

21 oktober 2022

Jouw bedrijf of onderneming moet een naam hebben. Dat is vanzelfsprekend. Maar wist je dat één onderneming vaak verschillende namen heeft? Je hebt altijd een handelsnaam en een vennootschapsnaam nodig.  En wat is een bedrijfsnaam dan? Wij verduidelijken het voor jou.

Handelsnaam of bedrijfsnaam: een commerciële naam

De commerciële naam van je bedrijf is de handelsnaam of bedrijfsnaam.  Deze naam gebruik je op je bestelbonnen, briefpapier en naamkaartjes. Het publiek kent je bedrijf of onderneming onder die naam. 

  • Je kiest je handelsnaam helemaal zelf, op voorwaarde dat hij nog niet bestaat. Vanaf het eerste moment dat je je handelsnaam gebruikt, is hij beschermd. 
  • Het is niet verplicht, maar toch registreer je jouw naam het best onmiddellijk bij de Kruispuntbank van Ondernemingen.
  • Een handelsnaam of bedrijfsnaam veranderen kan makkelijk en is helemaal gratis. Maar als je van naam wil veranderen, denk je daar beter eerst goed over na.

Vennootschapsnaam: een administratieve naam

 

Een vennootschapsnaam dient enkel en alleen om je als vennootschap officieel te identificeren. Onder die naam staat jouw zaak in de statuten en is hij gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). De naam heeft enkel een administratieve functie en geen commerciële.

  • Ook de naam van je vennootschap kies je helemaal zelf. Controleer wel eerst of de naam geen bestaand merk en geen gekende organisatie of vereniging is. 
  • Je hebt een exclusief gebruiksrecht op jouw vennootschapsnaam. Andere rechtspersonen kunnen jouw naam niet kiezen. Meer nog: je kan eisen dat een andere vennootschap van naam verandert als hij te veel op die van jou lijkt.
  • De naam van je vennootschap wijzigen is complex en niet gratis. Je moet dan je statuten aanpassen in het Belgisch Staatsblad via een notaris.

Merknaam: de naam van een product of dienst

Een merknaam is de naam waaronder je een bepaald product of dienst verkoopt. Verwar een merknaam niet met een handelsnaam. Eén handelszaak kan meerdere merken omvatten.

Zo is H&M (merknaam) het bekendste modemerk van het bedrijf H&M group (handelsnaam). Dat bedrijf is ook eigenaar van merken als COS, Weekday en & Other Stories. 

Sommige bedrijven kiezen voor hun merk dezelfde naam als die van hun bedrijf. Denk maar aan Philips of Shell. Je kan je merknaam registreren zodat je exclusief gebruiksrecht krijgt.

Handelsnaam, vennootschapsnaam of merknaam? 

Twee voorbeelden die je ongetwijfeld kent:

  • Duvel Moortgat nv is de vennootschapsnaam van het bedrijf met als handelsnaam Brouwerij Duvel Moortgat. Het bedrijf produceert merken als Duvel, Vedett en Maredsous.
  • Apple Inc., zo heet het bedrijf Apple officieel. Apple Inc. is dus de vennootschapsnaam en Apple is de handelsnaam. Merken van het bedrijf zijn de wereldberoemde producten iPhone en iPad.

Domeinnaam

Een domeinnaam, tot slot, is de naam van je website en een deel van de URL die bezoekers gebruiken om je website te bezoeken. Je domeinnaam kan je op je handelsnaam baseren, en hoeft niet de naam te zijn die je in het Belgisch Staatsblad liet registreren.

Ben je nog op zoek naar een sterke handelsnaam of merknaam? Volg dan de 5 overzichtelijke stappen om een sterke naam voor je zaak te bedenken of probeer meteen één van de vele creatieve brainstormmethodes.

Check hieronder of je domeinnaam nog beschikbaar is en registreer die ook meteen.

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Verder lezen