Je hebt een originele naam of domeinnaam bedacht voor je product of dienst, prima! Maar wat als je er een cijfer in wil opnemen? Dat kan, zeker als je rekening houdt met onderstaande do’s en dont’s.
Heel wat merken hebben een cijfer of getal in hun naam. Een cijfer of getal kan de herkenbaarheid vergroten (denk maar aan 7Up en Forever 21) of een associatie met een bepaald merk oproepen (zoals het geval is bij No. 5 of 4711).
Een cijfer of getal valt op en prikkelt de nieuwsgierigheid. Maar let toch goed op deze do’s en don’ts.
DO’s
Do: gebruik een cijfer als vervanging van een woord
Cijfers lenen zich perfect tot woordspelingen. Het cijfer ‘2’ gebruiken we vaak in de plaats van het Engelse ‘to’, ‘two’ of ‘too’. Net zoals een ‘4’ voor ‘for’. Ook de populaire Ketnetreeksen W817 (Wacht eens even) en 4eVeR (Fo(u)rever) passen dit toe, net als de hippe bar 8tea5.
Extra voordeel: als je een woord vervangt door een cijfer, dan is de kans groter dat je domeinnaam nog vrij is.
Do: kies vertrouwde getallen
We hebben een onbewuste voorkeur voor vertrouwde en makkelijke informatie, dus ook voor de meer vertrouwde getallen. Uit een onderzoek van King en Janiszewski blijkt dat consumenten een grotere voorkeur hebben voor getallen van 1 tot 20. Wellicht omdat we die meer gebruiken en er bewerkingen mee uit ons hoofd kennen.
Do: registreer afgeleide domeinnamen
Om ervoor te zorgen dat mensen je domeinnaam online makkelijk vinden, leg je best ook mogelijke afgeleiden vast. Zo registreerde 2dehands.be, ook tweedehands.be en 2ehands.be om geen enkele bezoeker te missen.
DONT’s
Don’t: zomaar een willekeurig getal kiezen
Cijfers en getallen hebben elk hun symboliek. Zo staan 7 en 3 voor heilig, goddelijk of geluk. Denk maar aan ongeluksgetal13.be of bruidsmode harten7.nl. Let er altijd op dat het cijfer of getal een echte meerwaarde is voor je naam.
Don’t: je zorgen maken over de vindbaarheid van je merknaam
SEO-specialist Frederik Vermeire van Wiseo: “Zit er een cijfer in je merknaam en wil je dat meenemen in je domeinnaam? Dan heeft dat geen invloed op je vindbaarheid. Je wordt even goed gevonden. Tenminste, als je merkstrategie goed zit en je zorgt voor interessante content, aangepast aan je doelpubliek. Goede content en een creatieve, catchy domeinnaam zijn de sleutel tot een betere vindbaarheid en dus een goede SEO.“
Nu je een originele naam met een getal hebt gevonden, kun je hieronder nagaan of hij nog vrij is!
Is het webadres voor jouw idee nog vrij?
Verder lezen
-
Vind jouw naam in 5 stappen
Deze 5 stappen helpen je om snel een eigen bedrijfsnaam te vinden -
Alliteratie in je merknaam: een slimme zet
02 juni 2022De Wilde Weldoener, Het Spaanse Spook of De Dartele Draak: Suske en Wiske zijn kampioenen van de alliteratie. Werkt zo’n beginrijm ook in je bedrijfsnaam? -
Moeilijke bedrijfsnaam? Zo maak je een simpele url
15 april 2022Wanneer je een bedrijfsnaam hebt, is de volgende stap je domeinnaam registreren. Maar wat als die niet zo goed vertaalt naar een makkelijk vindbare url?