Vind je het moeilijk om een definitieve naam voor je zaak te kiezen? Dan kan dit lijstje je ongetwijfeld helpen. Het is gebaseerd op de inzichten van Alexandra Watkins, oprichter van Eat My Words en een professionele bedenker van namen.
De basisregel die Watkins hanteert is simpel: doet een bedrijfsnaam je glimlachen? Dan heb je wellicht een sterke naam bedacht. Dit zijn volgens haar de 5 belangrijkste kenmerken waaraan je een goede bedrijfsnaam herkent:
- Een sterke bedrijfsnaam geeft iets prijs over je zaak
- Een sterke bedrijfsnaam is makkelijk te onthouden
- Een sterke bedrijfsnaam roept beelden op
- Een sterke bedrijfsnaam biedt verschillende mogelijkheden
- Een sterke bedrijfsnaam brengt iets teweeg bij je doelgroep
1. Een sterke bedrijfsnaam geeft iets prijs over je zaak
Maak je (potentiële) klanten duidelijk wat ze kunnen verwachten (tip: je bedrijfsconcept kan daarbij helpen). ‘Bakkerij De Smet’? Kan perfect. Al zijn wij meer fan van een iets subtielere bedrijfsnaam. Gebruik bijvoorbeeld een suggestieve naam en maak mensen nieuwsgierig. Zo is ‘The Impossible Burger’ de perfecte naam voor een vegan hamburger die niet te onderscheiden zou zijn van een échte vlees-hamburger.
2. Een sterke bedrijfsnaam is makkelijk te onthouden
Kies voor een naam die makkelijk blijft hangen. Mensen onthouden begrippen die ze al kennen veel beter dan volledig nieuwe of ingewikkelde woorden. Zeker als die naam ook nog eens de verbeelding prikkelt. Een lange naam waar je doelgroep zich iets bij kan voorstellen werkt dan ook beter dan een abstracte, nietszeggende afkorting.
3. Een sterke bedrijfsnaam roept beelden op
MediaMarkt, Burger King, Timberland: namen die met beelden worden geassocieerd, maken een sterke indruk en zijn moeilijk te vergeten. Kan jij je bij het lezen van je bedrijfsnaam spontaan iets voorstellen? En past dat beeld ook nog eens bij wat je met je zaak wil uitstralen? Dan heb je wellicht een sterke naam te pakken. Probeerde je deze brainstormtechniek al?
4. Een sterke bedrijfsnaam biedt verschillende mogelijkheden
Een bedrijf is niet statisch. Het kan groeien, krimpen, veranderen van doelgroep, van regio, … Een goede bedrijfsnaam houdt daar rekening mee. Probeer een naam te vinden die je kan ‘kneden’ of waar je creatief mee aan de slag kunt. Een goede graadmeter hiervoor: leent jouw naam zich voor woordspelletjes? Leuke slagzinnen? Originele bedrijfsnamen? Je familienaam als bedrijfsnaam is meestal geen goed idee.
5. Een sterke bedrijfsnaam brengt iets teweeg bij je doelgroep
Hoe rationeel je ook denkt te handelen, we kopen vaak ook op gevoel. Stel: je hebt last van muggen. Welke insectenverdelger koop je dan - louter en alleen op naam? Zensect of Mosquito Killer? Juist, ja. Probeer dus altijd een bedrijfsnaam te kiezen waar mensen een emotionele connectie mee voelen. Ook hoe je naam klinkt is daarbij van belang.
Hoe leuk een naam ook klinkt, je wil natuurlijk altijd eerst even controleren of de domeinnaam van de bedachte bedrijfsnaam nog vrij is. Dat kan hieronder:
Is het webadres voor jouw idee nog vrij?
Meer lezen
-
Stap 4: Maak een shortlist
In de vorige oefeningen bedacht je hopelijk verschillende bedrijfsnamen. Maar hoe kies je jouw definitieve bedrijfsnaam? In deze vierde stap ga je selecteren en schrappen.
-
Eigen website maken: hoe begin je eraan?
15 april 2022Een eigen website: hoe begin je eraan? Hoe je vandaag nog aan de slag gaat, vertellen we je in drie stappen. -
Zo haal je nog meer uit je eerste ideeën
15 april 2022De allerbeste ideeën voor een originele bedrijfsnaam ontstaan vaak net ná het brainstormen. Met deze brainstormtips haal je het beste uit je eerste ideeën.