De codekrakers

Nonkel Niño zit vast in z’n eigen kluis! Die kan enkel met spraakherkenning geopend worden vanop z’n website. Ava & Trix willen hun nonkel redden door naar z’n site te surfen, maar dat is niet zo evident…

In deze episode van Ava & Trix leren kinderen uit de derde graad van het lager onderwijs wat een IP-adres is, en wat er allemaal gebeurt als je naar een website surft.

De Codekrakers is niet alleen een spannende episode in de app, maar ook een intens speelplaatsspel. In dit spel spelen de leerlingen samen het internet na. Zo kunnen ze op een motiverende en actieve manier het IP-adres van de website van nonkel Niño samenpuzzelen.

Een leuke plus is dat het spel vol zit met weetjes over het internet. Wist je bijvoorbeeld dat het apenstaartje al bijna 500 jaar oud is? Dat er meer mogelijke nieuwe IP-adressen zijn dan zandkorreltjes op aarde? Of dat er slechts een handvol ‘root servers’ in de wereld zijn, waar alle gebruikers van het internet langs moet passeren?

De app én het spel vullen anderhalf lesuur. Aan de hand van een mooie brochure kan de leerkracht nog extra weetjes en proefjes aan de les toevoegen.

Deze vijfde episode van Ava & Trix werd ontwikkeld in samenwerking met DNS Belgium, beheerder van alle .be-, .vlaanderen en .brussels-domeinnamen.

Ava & Trix is een app bedoeld voor de derde graad van de lagere school. In elke episode moeten de leerlingen telkens Ava & Trix helpen in hun spannende avonturen door in de echte wereld samen te experimenteren.

  • Concept, scenario, design en illustraties: Curious Cats 
  • Expertise en sponsor: DNS Belgium 
  • Ontwikkeling: Michel Mohr 
  • Muziek en geluid: Klankwerk 
  • Stemmen: Koen De Graeve (Niño), Clara Cleymans (Trix), Joke De Bruyn (Ava), Nico Sturm (Donder)