Preventie en controle

DNS Belgium vindt het uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat je zorgeloos kan surfen naar .be-websites. Maar soms registreert iemand domeinnamen met slechte bedoelingen. Om nep-webshops op te zetten of je te misleiden en via nagemaakte websites gegevens of zelfs geld van je los te krijgen.

We sporen zo veel mogelijk domeinnamen op die voor frauduleuze doelstellingen geregistreerd worden. Op basis van objectieve criteria willen we ze zowel proactief als reactief uit de zone halen.

Wat doet DNS Belgium ter preventie

We controleren de houdergegevens vòòr activering 

Zodra een domeinnaam actief is, kan de eraan gekoppelde website dadelijk schade beginnen aanrichten. Daarom willen we met Registrant   Verification al ingrijpen voordat de domeinnaam actief is

Hoe werkt Registrant Verification? 

  • Ons geautomatiseerd systeem controleert de houdergegevens van een domeinnaam tijdens de registratie. Als een aantal parameters aangeeft dat de gegevens mogelijk niet orde zijn, activeren we de domeinnaam nog niet. 
  • De houder en zijn registrar  krijgen van DNS Belgium een mail waarin we vragen de identiteit van de houder te bevestigen. 
  • De houder kan zijn gegevens online verifiëren of ons een identiteitsbewijs bezorgen. 

Wat doet DNS Belgium ter controle

We screenen de houdergegevens manueel na activering

  • Alle nieuw geregistreerde domeinnamen onderwerpen we bovendien aan een manuele screening. Ook als de houder zijn gegevens geverifieerd heeft bij Registrant Verification.  

  • Zijn de contactgegevens niet correct of volledig? Dan contacteren we de houder om de gegevens aan te passen. Past hij zijn gegevens niet aan binnen de 14 dagen? Dan desactiveren we de domeinnaam. Na nog eens 14 dagen trekken we de domeinnaam in, en komt die in quarantaine

  • Als die domeinnaam ook op een lijst staat met malafide domeinnamen, grijpen we sneller in omdat de frauduleuze website anders al heel wat schade kan aanrichten. De domeinnaam verwijst niet meer naar de website, waardoor de website ontoegankelijk wordt. De houder krijgt in totaal 4 weken om te reageren.

Melding foute contactgegevens

Heb je gemerkt dat de contactgegevens of het e-mailadres van een domeinnaam niet correct zijn? Dien een klacht in. Dat kan op de pagina met de registratiegegevens van deze domeinnaam of via onze contactpagina.

We melden misbruik van je domeinnaam 

DNS  Belgium werkt samen met een aantal beveiligingsbedrijven en browserontwikkelaars om het .be-domein gezond en betrouwbaar te houden. Wanneer zij misbruik ontdekken bij een bepaalde .be-domeinnaam, versturen wij automatisch een melding naar de domeinnaamhouder en zijn registrar.  

Het is de taak van de domeinnaamhouder om de frauduleuze pagina’s te verwijderen.  

Wanneer je als domeinnaamhouder merkt dat je domeinnaam misbruikt wordt of je website niet op de normale manier toegankelijk is, heb je er het grootste belang bij zo snel mogelijk actie te ondernemen, zodat de bevoegde instanties de passende maatregelen kunnen treffen.  

We halen fake webshops offline

Deze webshops worden opgezet om je te misleiden. Je koopt iets, betaalt maar ontvangt niets. En intussen heb je je creditcardgegevens gedeeld. Het is dus belangrijk dat we fake webshops zo snel mogelijk offline halen.

  • DNS Belgium werkt daarom samen met de FOD Economie. Als de FOD Economie een klacht krijgt en ons een ernstige inbreuk meldt, maken we de betrokken .be-domeinnaam onmiddellijk ontoegankelijk. De houder van de domeinnaam krijgt de kans om aan te tonen dat hij geen slechte bedoelingen heeft. 

  • Op basis van deze frauduleuze e-commerce sites ontwikkelden we een algoritme waarmee we gelijkaardige sites detecteren. 

Wij waarschuwen je als je domeinnaam gehackt is