Je domeinnaam verlengen

Wanneer vervalt je domeinnaam? 

Je .be-domeinnaam vervalt in principe na een jaar. Afhankelijk van de extensie en je registrar kan dat soms ook voor meerdere jaren zijn. Je registrar kan je vertellen wanneer je domeinnaam precies vervalt. Anders vraag je best een registratiebewijs op.

Wanneer je de jaarlijkse registratiekosten voor je domeinnaam niet binnen de voorziene termijn betaalt aan je registrar, zal deze je domeinnaam verwijderen. Betaal je je registrar wel tijdig, dan wordt je domeinnaam opnieuw met een jaar verlengd. 

In theorie vervalt je domeinnaam één jaar na de registratiedatum. Stel dat je bijvoorbeeld op 15 januari 2022 je domeinnaam registreerde, dan vervalt hij op 15 januari 2023. Maar omdat de facturering door DNS Belgium pas aan het eind van elke kalendermaand gebeurt, blijft hij in de praktijk geregistreerd tot 31 januari 2023.

De theoretische vervaldatum moet gezien worden als een indicatie. Je registrar kan besluiten je domein voor die tijd te verwijderen. Dit gebeurt meestal als je erom vraagt of de rekening van de registrar niet op tijd hebt betaald. Je domeinnaam kan ook worden verwijderd in geval van misbruik van de domeinnaam.

Wat als je domeinnaam verwijderd is?

Domeinnamen die verwijderd worden, komen niet dadelijk vrij. De periode waarin hij nog niet opnieuw geregistreerd kan worden, verschilt naargelang de extensie van je domeinnaam.

Een .be-domeinnaam

Wanneer je je .be-domeinnaam laat verwijderen, komt hij gedurende 40 dagen in quarantaine

  • De domeinnaam is niet toegankelijk 
  • Je kan hem niet updaten 
  • Anderen kunnen je domeinnaam niet registreren 

De registrar die de domeinnaam verwijderd heeft, kan hem op jouw vraag in dezelfde staat herstellen (reactivate). Je kan ook een transfer uitvoeren voor of tijdens de quarantaine. Na 40 dagen is de domeinnaam opnieuw beschikbaar voor wie hem wil registreren. 

Een .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam 

Een geschrapte .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam gaat eerst 30 dagen in een redemption-status:

  • De domeinnaam is niet toegankelijk 
  • Je kan hem niet updaten 
  • Anderen kunnen je domeinnaam niet registreren 

De registrar die de domeinnaam verwijderd heeft, kan hem op jouw vraag herstellen (restore). Na die 30 dagen is geen reactivatie meer mogelijk. De domeinnaam krijgt dan 5 dagen de status ‘pending delete’. Na die 5 dagen (en dus 35 dagen na het verzoek tot annulatie) wordt de domeinnaam vrijgegeven voor registratie.