Je domeinnaam verwijderen

Stel dat je, om welke reden ook, je domeinnaam wilt laten schrappen. Wat moet je dan doen?  De persoon of organisatie die als domeinnaamhouder vermeld is, moet contact opnemen met je registrar en hem vragen je domeinnaam te verwijderen. Alleen je registrar is gemachtigd om dit te doen. Het heeft dus geen zin hiervoor contact op te nemen met DNS Belgium.  

Als je niet weet wie je registrar is, kan je dat hieronder checken.

Wat na de annulatie?

Domeinnamen die verwijderd worden, komen niet dadelijk vrij. Dat verschilt volgens de extensie van de domeinnaam.

Een .be-domeinnaam

Wanneer je .be-domeinnaam verwijderd werd, komt hij gedurende 40 dagen in quarantaine. Tijdens die periode functioneert de domeinnaam niet, er kunnen geen updates plaatsvinden en de naam kan niet geregistreerd worden door iemand anders. 

De registrar die de domeinnaam verwijderd heeft, kan hem op jouw vraag in dezelfde staat herstellen (reactivate). Voor of tijdens de quarantaine kan een transfer doorgevoerd worden. Na 40 dagen is de domeinnaam opnieuw beschikbaar voor wie hem wil registreren.

Een .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam 

Een geschrapte .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam wordt eerst 30 dagen in een redemption-status gebracht. Tijdens die periode functioneert de domeinnaam niet, er kunnen geen updates plaatsvinden en de naam kan niet geregistreerd worden door iemand anders. 

De registrar die de domeinnaam verwijderd heeft, kan deze in dezelfde staat herstellen (restore). Na die 30 dagen is geen reactivatie meer mogelijk. De domeinnaam krijgt dan 5 dagen de status ‘pending delete’. Na die 5 dagen (en dus 35 dagen na het verzoek tot annulatie) wordt de domeinnaam vrijgegeven voor registratie.