Domeinnaam ingepikt?
Je bedacht de perfecte domeinnaam die de lading van je bedrijf, producten of diensten volledig dekt. Je staat op het punt om die domeinnaam te registreren… maar iemand anders was je voor. Wat nu?
Wees er snel bij
Een domeinnaam is geen intellectuele eigendomstitel. Het feit dat jouw (bedrijfs)naam erin voorkomt betekent niet automatisch dat een domeinnaam van jou is. Bij het registreren van domeinnamen geldt het ‘first come, first served’-principe. Dit betekent dat de eerste persoon die een bepaalde domeinnaam registreert er ook de eigenaar van is…
De boodschap is dus om je gewenste domeinnaam zo snel mogelijk op jouw naam te registreren. Zelfs als je voorlopig nog geen plannen hebt om een website te bouwen raden we aan om je domeinnaam toch al te registeren. Zo vermijd je dat iemand anders met jouw gewenste domeinnaam aan de haal gaat.
Op Claim Je Idee vind je niet alleen verschillende tips en inspiratie voor een passende domeinnaam, je vindt er ook voorbeelden die het belang illustreren van een snelle registratie.
Domeinnaam niet meer beschikbaar?
Als de domeinnaam van je voorkeur niet meer beschikbaar is, kan je proberen contact op te nemen met domeinnaamhouder en zien of je met hem of haar tot een overeenkomst kunt komen, waarbij jij bijvoorbeeld de domeinnaam overkoopt of huurt.
Een domeinnaam huren
Als de domeinnaam die je in gedachten had al geregistreerd is, kan je altijd proberen contact op te nemen met de eigenaar ervan. Misschien is er een kans dat je de domeinnaam kan huren van de huidige eigenaar.
Als er geen overeenkomst mogelijk blijkt, zit er niet veel anders op dan naar een nieuwe domeinnaam op zoek te gaan.
Soms leidt een conflict over domeinnamen tot heuse juridische geschillen, vooral wanneer iemand (meestal een bedrijf of organisatie) meent recht te hebben op een domeinnaam die een slimmerd geregistreerd had in de hoop er ooit munt uit te slaan.
Domeinnaamgeschillen bestaan al sinds de commercialisering van het internet. Zo registreerde een zekere Bob uit de VS in 1996 ‘per ongeluk’ microsoft2000.com. Je kan je wel inbeelden dat dit niet zo handig was voor Microsoft.
Domeinnamen worden niet alleen ingepikt uit winstbejag of argeloosheid. De politieke wereld maakt gretig gebruik van het zogenaamde ‘domaingrabbing’ als tool om met modder te gooien. Vraag maar aan ex-president Donald Trump.
Domeinnaamgeschillen en mogelijke procedures
Registreert iemand jouw domeinnaam en is dat in strijd met jouw rechten? Dan kan hij/zij verplicht worden om die domeinnaam af te staan aan jou als rechthebbende.
Een minnelijk akkoord is de eerste stap om dat voor elkaar te krijgen. Is dat niet mogelijk, dan biedt een gerechtelijke procedure de oplossing.
Meer informatie over domeinnaamgeschillen.
CEPANI, eenvoudige procedure voor .be domeinnaamgeschillen
Om te voorkomen dat je vast komt te zitten in een tijdrovende gerechtelijke procedure om een domeinnaam op te eisen waarop je recht meent te hebben, riep CEPANI, het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie voor de zogenaamde ADR -procedure in het leven. Deze alternatieve procedure verloopt snel, is volledig schriftelijk en voorkomt torenhoge gerechtskosten.