Services voor registrars

DNS Belgium ontwikkelde een registratiesysteem voor het registreren en beheren van .be-, .vlaanderen- en .brussels-domeinnamen. Registrars die een contract met ons afsluiten, kunnen dit registratiesysteem met centrale database gebruiken.

Je kan het registratiesysteem op twee manieren bereiken: via een webinterface en via EPP. We hebben ook een testversie waarop je alle functies kan testen.

Webinterface

Onze webinterface geeft je toegang tot de databank van DNS Belgium om domeinnamen te registreren, te updaten of te verwijderen, om de gegevens van je eigen profiel te wijzigen enz. Elke registrar krijgt toegang tot de registrar webinterface: een account voor het productiesysteem en twee accounts voor het testsysteem. 

EPP

EPP is een internationale standaard voor domeinnaamregistraties. EPP maakt het mogelijk om je registratieplatform op een geautomatiseerde wijze te synchroniseren met ons registratiesysteem. Op die manier worden o.a. nieuwe domeinnaamregistraties op je website onmiddellijk doorgegeven aan ons, waarna het resultaat prompt terugkeert naar jou en je je eindklant meteen op de hoogte kan brengen van het resultaat. Binnen 30 minuten worden nieuw geregistreerde domeinnamen of wijzigingen aan bestaande domeinnamen verwerkt in de zonefile. Uiteraard vereist het gebruik wel enige kennis van het EPP protocol en SSL. Het bouwen van je eigen EPP-registratieplatform is uiteraard de taak van de registrar.

Wij bieden een extra service waardoor uw logo onmiddellijk opduikt bij het zoeken naar een domeinnaam. Op deze manier zullen potentiële domeinnaamhouders uw logo sneller zien, wat hun keuze zal vergemakkelijken. 

De eerste 6 logo's worden in willekeurige volgorde voorgesteld. De eindgebruiker kan hieruit kiezen of verder klikken om meer registrars te zien. Hij kan dan doorklikken naar de volledige lijst van registrars. 

Indien u hieraan wenst deel te nemen, stuur dan een e-mail naar registrars@dnsbelgium.be met daarin het volgende: 

  • uw logo in png of jpeg;
  • het formulier hieronder met een korte beschrijving van uw bedrijf; en
  • een URL (per taal) waarin we de domeinnaam en de extensie kunnen plakken, zodat de eindgebruiker zijn domeinnaam onmiddellijk bij u kan registreren

Op onze documentatiepagina vind je de specifieke voorwaarden waaraan je beschrijving en URL moeten voldoen. Wij keuren deze informatie goed en tonen je gegevens op onze testomgeving. We updaten deze pagine iedere week. Bezorg je ons deze gegevens niet, dan tonen we je bedrijf enkel in de registrarlijst zoals die nu al bestaat.

Rol van de registrar

De registrar is tussenpersoon tussen de registry (DNS Belgium) en de registrant of eindgebruiker. Je registreert domeinnamen voor je klanten op naam van je klanten en beheert deze domeinnamen nadien ook. Domeinnaamhouders kunnen enkel bij jou terecht voor volgende transacties met hun domeinnaam:

  • Registreren
  • Updaten van de gegevens die verbonden zijn met de domeinnaam, zoals naam, adres, e-mailadres, nameservers etc
  • Locken/unlocken van de domeinnaam
  • Transfereren naar een nieuwe registrar of een nieuwe domeinnaamhouder
  • Verwijderen (in quarantaine zetten)
  • Ongedaan maken van verwijdering (undo delete)
  • Reactiveren van een domeinnaam die je verwijderd hebt

Volgende diensten zijn optioneel: