Fake webshops

Hoe kom je terecht op een fake webshop? 

Wellicht heb jij je vaste webwinkels waar je online je spullen aankoopt. Bekende webshops werken over het algemeen heel correct. Zij sturen jouw bestelling op tijd op. Als het geleverde product niet voldoet kan je het gemakkelijk terugzenden. Je krijgt dan ook je geld netjes terug. 

Maar er zijn ook valse webshops die je willen oplichten. Meestal beland je op zo'n nepwinkel door een advertentie aan te klikken. Bijvoorbeeld: 

  • je zoekt naar een bepaald product via de zoekmachines. Bij de zoekresultaten staan advertenties voor dit product. De webshops die het product aanbieden zijn jou onbekend.  

  • je surft op het web of bezoekt de sociale media. Je krijgt advertenties te zien waarin bekende Belgen een product of dienst aanprijzen. 

  • je ontvangt een mail die afkomstig lijkt van een bekende webwinkel, met daarin een superaanbieding. Of een melding dat je een prijs gewonnen hebt. De mail werd echter verstuurd door een oplichter, dat noemen we ook phishing .

De advertentie speelt meestal in op jouw zin om een goed zaakje te doen. De fraudeur biedt het product veel goedkoper aan dan je bij andere webwinkels vindt. Je klikt op de link en: 

  • je belandt op een website die een bekende webwinkel perfect imiteert. Maar het webadres klopt niet. Bijvoorbeeld b0l.com (met het cijfer nul) in plaats van bol.com.  

  • je belandt bij een webwinkel die er op het eerste gezicht legitiem uitziet en een uitgebreid assortiment producten aanbiedt. Maar kijk je aandachtig, dan klopt het niet. De contactgegevens ontbreken, registratienummer van de onderneming, enz. 

  • je belandt wel degelijk bij een bekende en vertrouwde webwinkel. Maar het product dat jij wil wordt niet rechtstreeks aangeboden door de webwinkel. Het is een derde partij die het product aanbiedt via 'dropshipping'. Dat wil zeggen dat de webwinkel dit product zelf niet in voorraad heeft. En ook de verkoper, een derde partij, heeft geen voorraad van het product. De verkoper moet het eerst zelf in huis halen en zal het dan pas aan jou verzenden. Soms moet het product dan nog van buiten Europa komen! 

Hoe berokkenen fake webshops jou schade? 

Bij een aankoop op een nep-webwinkel kan je op verschillende manieren benadeeld worden. Om te beginnen krijg je nooit je pakje, of moet je maanden wachten op je bestelling. Of je ontvangt wel je pakje, maar het product beantwoordt niet aan je bestelling

  • De kwaliteit van het product is ondermaats, bijvoorbeeld een plastieken handtas in plaats van leder 

  • De inhoud van het product wijkt af, bijvoorbeeld een inktpatroon voor je printer met 11 in plaats van 19 ml 

  • Het product is niet origineel, maar een goedkope imitatie van een elektronisch toestel zoals een smartphone of smartwatch. Het draagt geen CE-keurmerk en kan dus onveilig zijn.  

  • Je hebt de kleine lettertjes niet gelezen bij je bestelling en je hebt je verbonden tot een abonnement. Je moet elke maand een bepaalde hoeveelheid van dit product aankopen.