De EDUBox Cybersecurity is een pakket boordevol gratis lesmateriaal, zowel fysiek als digitaal. Hierin vind je informatie, interactieve video's en spelletjes over veilig internetten, goed voor twee uur les aan leerlingen van de middelbare school.
Hoe krijg je de EDUBox Cybersecurity in handen?
Je hebt verschillende opties:
- Een fysieke doos: om deze te bestellen stuur je een mail naar communications@dnsbelgium.be. Geef aan hoeveel dozen je nodig hebt, het adres waar we ze naartoe moeten sturen en voor welke school of organisatie ze bedoeld zijn. Reken ongeveer 4 dozen per klas (één box voor een groep van 5 à 6 leerlingen). We zullen ze zo snel mogelijk verzenden.
- Een interactieve PDF: Die vind je op de website van de VRT.
- Een downloadbare en printbare PDF: Deze vind je hieronder.
Wat is de EDUBox Cybersecurity?
De EDUBox Cybersecurity is het resultaat van de samenwerking tussen DNS Belgium en B-Bico, Brightlab, Het Centrum voor Cybersecurity België, Cyber Security Coalition, Digital for Youth, de Europese Unie, Imec en Mediawijs.
Het hoofddoel van de EDUBox Cybersecurity is om de digitale vaardigheden van leerlingen te ontwikkelen en hun kritisch denken te stimuleren. We willen hen leren hoe ze veilig kunnen surfen op het internet, hoe ze online oplichting kunnen herkennen en hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen de negatieve aspecten van de technologie die de meesten van ons dagelijks gebruiken.
De EDUBox is in essentie een educatief instrument ontworpen om middelbare scholieren de basisprincipes van cyberveiligheid bij te brengen.
Wat is een EDUBox eigenlijk?
De EDUbox is een educatief en interactief concept ontworpen door de VRT, bedoeld om jongeren te laten kennismaken met maatschappelijke onderwerpen. Elke EDUbox informeert, inspireert en moedigt jongeren aan om onderwerpen als sociale netwerken, democratie, kunstmatige intelligentie of gezondheid te verkennen.
Deze kant-en-klare lespakketten zijn ontworpen voor gebruik in de klas. Leerlingen werken in kleine groepjes met behulp van de fiches uit de educatieve box, via een interactieve website of met een geprinte pdf. Deze fiches bieden zowel theoretische informatie als praktische oefeningen en opdrachten. Ze worden ondersteund door een uitgebreide digitale component met audiovisueel materiaal.
Met de opkomst van afstandsonderwijs heeft elke EDUBox ook een digitale component ontwikkeld. Hiermee kunnen studenten individueel interactieve online lessen volgen.
Elke EDUbox is op maat gemaakt voor middelbare scholieren en bevat tekst, audiovisueel materiaal en interactieve tools. Leerkrachten kunnen deze leermiddelen gratis gebruiken om te werken aan specifieke doelen en vaardigheden zoals mediawijsheid, burgerschap, sociale relatievaardigheden en kritisch denken.
Handig om te weten
Elke EDUbox wordt geleverd met een handleiding voor leerkrachten, die extra informatie en voorbeelden bevat. Instructies voor de Cybersecurity EDUBox vind je op het EDUbox canalMedium.
De simulator waarmee leerlingen missies kunnen uitvoeren is ontwikkeld door Treecompany, een innovatiebureau dat mensen wil informeren en betrekken bij maatschappelijke vraagstukken met behulp van digitale hulpmiddelen.
Je zoekt meer materiaal om je leerlingen te helpen met cybersecurity?
-
Cybersecurity voor jongeren
Veilig online = goede wachtwoorden gebruiken, bankgegevens niet zomaar delen en voorzichtig zijn met berichtjes of mails van afzenders die je niet kent. -
Jongeren online
Hoe ziet een veilig wachtwoord eruit, wat is 'tweestapsverificatie' en een wachtwoordkluis: is dat nuttig? Cyberveiligheid voor jongeren start met deze basics.