Wanneer je een URL of webadres doorverwijst, dan stuur je de bezoeker die het adres intikt naar een andere URL (een andere pagina binnen je domein of naar een ander domein). Heb je bijvoorbeeld een gratis website bij een andere partij, of een Facebookpagina, dan kan je ervoor zorgen dat mensen die op jouw domeinnaam zoeken, terecht komen op die pagina. 

Welke soorten doorverwijzingen bestaan er?

Permanente forward of 301 Redirect

Een permanente forward gebruik je wanneer je je website definitief aan een andere domeinnaam gekoppeld hebt, en je wil dat de forward altijd blijft bestaan.

Dit soort redirect vertelt aan de zoekmachines dat de twee domeinen voor dezelfde site tellen, maar dat de website waarnaar de forward linkt, de échte bron is voor dat domein.

Tijdelijke forward of 302 Redirect

Een tijdelijke forward gebruik je wanneer je tijdelijk naar een andere site forwardt, zoals bij onderhoudswerkzaamheden. Deze forward vertelt de zoekmachines dat deze wijziging niet geïndexeerd mag worden, omdat die enkel tijdelijk is.

Een gemaskeerde forward

Een gemaskeerde (cloacked) forward is mogelijk bij zowel 301 als 302 forward. Je gebruikt het wanneer je het bestemmingsadres wil verbergen. Je bezoeker zal enkel het originele adres in zijn adresbalk zien. De content van de website waarnaar de forward leidt, wordt in een frame getoond.

Zoekmachines zijn echter niet zo dol op deze techniek. En sommige browsers ondersteunen geen frames.

Waarom een doorverwijzing aanmaken?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je domeinnaam laat doorverwijzen:

Je ontwerpt een speciale campagne om je appels te promoten. Je registreert de domeinnaam appeltjevoordedorst.be. Die laat je doorverwijzen naar een speciale pagina op je normale website www.appels.be/campagnes/appeltjevoordedorst. Wie appeltjevoordedorst.be intikt, komt op die pagina terecht en moet het lange adres niet intikken.

Je hebt gekozen voor een nieuwe domeinnaam, of je bedrijf is opgegaan in een grotere groep. Je laat je oude domeinnaam doorverwijzen naar je nieuwe domeinnaam.

Je hebt een domeinnaam die je wil koppelen aan je gratis website bij bijvoorbeeld WordPress.com. Met een gemaskeerde of ‘cloaked’ redirect zal je bezoeker in de adresbalk je domeinnaam zien staan, maar de content van de Wordpress-pagina wordt weergegeven. Opgelet: maak je een redirect aan naar je Facebook-pagina, dan zal het Facebook-adres altijd weergegeven worden in de adresbalk - cloaked redirect is niet mogelijk.

Hoe maak je een redirect aan?

Bij de meeste hostingbedrijven maak je de redirect aan in je controlepaneel. Meestal vind je bij je domeinnaam de optie “Redirect” of “Webforward”. 

Daarin vul je dan het webadres in dat je wil laten doorverwijzen, en het webadres dat de bestemming is. Raadpleeg de support-bestanden van je hostingprovider of contacteer de helpdesk.