Nieuws

Digitale duurzaamheid

12 januari 2021

Schoon Schip is een podcast voor KMO’s die zich willen inzetten om duurzaam te ondernemen. In de tweede aflevering van deze podcast, gemaakt door STATIK, heeft Arnaud Recko, duurzaamheidscoördinator bij DNS Belgium, het over digitale duurzaamheid.

Digitale duurzaamheid gaat in de eerste plaats over de ecologische voetafdruk van het internet. Die is tamelijk groot, maar omdat we daar als internetgebruiker niets van merken, zijn we ons daar misschien niet altijd even goed van bewust.

Elk toestel waarmee we op het internet surfen moet natuurlijk geproduceerd worden. En elke online activiteiten verbruikt energie. Jouw toestel gaat immers in interactie met een server waarop de website die je bezoekt gehost wordt, en zowel jouw pc als de servers gebruiken elektriciteit.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Voor DNS Belgium is digitale duurzaamheid een onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. En dat laatste draait om meer dan puur ecologie. In deze podcast licht Arnaud toe hoe dat zit bij DNS Belgium aan de hand van de vier pijlers van onze duurzaamheidsstrategie: inspirerende werkplek, leider in security, digitaal bewustzijn en duurzaam ketenbeheer.

Verder krijg je tips om je digitale ecologische voetafdruk te verkleinen en droomt Arnaud hardop van de volmaakte e-inclusie, waarbij alle Belgen op een ecologische manier toegang hebben tot het internet, en ze de digitale basisvaardigheden beheersen die noodzakelijk zijn in de eenentwintigste eeuw.