Nieuws

5733 domeinnamen offline gehaald in 2019

30 januari 2020

De mogelijkheden van het internet lijken eindeloos. Een groeiend internet biedt helaas ook steeds meer mogelijkheden voor cybercriminelen. In onze strijd voor een veilig internet haalden we in 2019 maar liefst 5733 domeinnamen offline.

Omdat DNS Belgium elke internetgebruiker in ons land een veilig internet wil garanderen, moeten we snel en liefst proactief inspelen op mogelijk misbruik binnen de .be-zone.

Meer frauduleuze websites, sneller opgespoord

Het groeiend aantal domeinnamen dat we jaarlijks offline halen, is een goede indicatie van onze toenemende inspanningen om het internet veilig te houden. In 2019 heeft DNS Belgium 5733 frauduleuze websites offline gehaald. Dat is bijna het dubbele van de 2913 sites in 2018. Dat kan erop wijzen dat er wellicht meer frauduleuze websites zijn, maar het betekent vooral dat we ze beter opsporen en sneller offline kunnen halen.

  • 2090 van die 5733 sites waren fake webshops die het op de portefeuille van nietsvermoedende internetshoppers gemunt hadden.
  • 5249 sites haalden we offline op basis van het strenge controlesysteem dat we zelf doorvoeren (Revoke en Revoke+).
  • Via de nieuwe Notice & Action procedure, waarbij we op vraag van de FOD Economie sneller optreden tegen illegale websites, trokken we 163 domeinnamen in.

Nog sneller optreden

De Notice & Action procedure hebben we uitgewerkt met de FOD Economie om sneller te kunnen optreden tegen frauduleuze sites. Het is een goede aanvulling op de procedures die we al hadden uitgewerkt:

  • Revoke-procedure. Deze procedure waakt over de juistheid van de gegevens van een domeinnaamhouder. Wanneer die niet correct blijken, krijgt de domeinnaamhouder 14 dagen de tijd om zijn gegevens aan te passen alvorens wij de domeinnaam intrekken.
  • Revoke+ procedure. Een procedure vergelijkbaar met de Revoke-procedure, maar we treden sneller op. We gebruiken deze procedure vooral om phishing tegen te gaan. We zorgen ervoor dat de frauduleuze website die aan de domeinnaam is gekoppeld niet meer toegankelijk is. Ook hier heeft de domeinnaamhouder 14 dagen de tijd om te reageren.

Het valt op dat domeinnaamhouders zelden reageren en het dus effectief om frauduleuze websites gaat.

De Revoke en de Revoke+ procedure zorgen ervoor dat we snel kunnen optreden tegen frauduleuze websites. Met een gerechtelijk bevel trekken we een domeinnaam zelfs onmiddellijk in.

Samenwerking met Telenet, Proximus en VOO

Een veilig internet krijg je niet alleen door frauduleuze sites te bestrijden. DNS Belgium heeft een samenwerking opgezet met Telenet, VOO en Proximus, zodat ze hun klanten een veiliger internetverkeer kunnen garanderen.

Zo plaatsten we in het netwerk van elk van deze partners een identieke name server , die perfect samenwerkt met de overige name servers van DNS Belgium. Hierdoor is er in geval van problemen altijd één goed en snel functionerende name server beschikbaar voor de klanten van Telenet, VOO en Proximus, en komt kwaadaardig internetverkeer nooit bij de lokaal geïnstalleerde server uit. Deze vorm van netwerk communicatie, beter bekend als anycast, zorgt ervoor dat het merendeel van de Belgische internetgebruikers op een veiliger internet kan rekenen.

De cijfers tonen dat onze inspanningen hun vruchten afwerpen. Maar alles wat met het internet te maken heeft evolueert zo snel, dat we moeten blijven zoeken naar manieren om een zo veilig mogelijke digitale omgeving te creëren voor internetgebruikers.

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.