Nieuws

Een eigen zaak starten? Domeinnaam registreren!

20 maart 2019

Een eigen zaak starten? Domeinnaam registreren!

Als startende ondernemer kan je niet zonder website. Een website is zowat het belangrijkste kanaal geworden om je business aan de wereld voor te stellen. Het is het digitale visitekaartje van je zaak en hét middel waarmee je klanten aantrekt. Dat blijken startende ondernemers in ons land heel goed te beseffen. Het opstarten van een business of nieuwe zaak is voor hen onlosmakelijk verbonden met een domeinnaam registreren en een website hebben.

Eigen domeinnaam is prioritair

Uit onderzoek dat Insites Consulting eind 2018 deed in opdracht van DNS Belgium, blijkt dat een domeinnaam bovenaan het takenlijstje van de startende ondernemer staat. Maar liefst 42 procent van de ondernemende Belgen die we ondervroegen, registreerden een domeinnaam zodra ze een idee hadden voor een nieuwe zaak of onderneming. Ze hadden onmiddellijk de reflex: dan hebben we ook een website of toch minstens een domeinnaam nodig.

Dat is nieuw, want vorig jaar had nog maar 23 procent van de ondervraagde startende ondernemers die reflex. Toen wachtten ze nog met het registreren van een domeinnaam tot ze hun ideeën in praktijk hadden omgezet. Nu blijkt een eigen domeinnaam een topprioriteit te zijn geworden. 

Je hoeft inderdaad niet te wachten tot je zaak echt gestart is, om een domeinnaam te registreren. Want het is niet omdat je een domeinnaam geregistreerd hebt, dat je onmiddellijk ook werk moet maken van een website. Dat kan altijd later nog. Je hebt immers al zo veel te doen wanneer je een eigen zaak begint. Maar eenmaal je je eigen domeinnaam hebt geregistreerd, kan niemand hem nog van je afnemen.

.be nog populairder bij ondernemers

Samen met .com is .be de meest populaire extensie. Het zijn ook de extensies die ondernemers het meeste vertrouwen inboezemen. Daarbij blijken ondernemers het ook belangrijk te vinden dat .be iets zegt over de locatie waar je business gevestigd is. Van de respondenten die al een domeinnaam registreerden, koos 77% voor een .be-domeinnaam. Dat is een stijging van 8% tegenover eind 2017.  

We zijn ons duidelijk goed bewust van het belang van een domeinnaam en bijhorende extensie. Daar hoeft niemand ons nog iets over te vertellen, want maar liefst 65% van de .be-domeinnaamhouders kwam zelf op het idee hun domeinnaam onmiddellijk te registeren. Meer dan ooit tevoren is een goed idee rechtstreeks verbonden met de registratie van een domeinnaam.

Startende ondernemers die nog wat inspiratie nodig hebben bij het zoeken van een goede naam voor hun zaak of website kunnen terecht op www.claimjeidee.be

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde naties.