test
Nieuws

Help, mijn kind zit op de sociale media!

12 juli 2018

Kinderen zijn steeds vaker en langer online: vanaf acht jaar gemiddeld zelfs een aantal uren per dag. Bijna alle jongeren gebruiken sociale media, huiswerk maken ze al vroeg in de lagere school op de tablet via een app of op een website. En terwijl meisjes hun dansmoves met de wereld delen op Musical.ly, vechten jongens in Clash of Clans een oorlog uit met onbekenden. Vriendschapsverzoeken worden zonder meer aanvaard en privacy-instellingen zijn zelden opgesteld in een taal die kinderen begrijpen.

We kunnen het als ouders veel beter doen

Uit recente onderzoeken blijkt dat 85 procent van de ouders technologische middelen (lees smartphone, tablet etc.) gebruikt om hun kinderen bezig te houden. Dat terwijl 68 procent van hen nooit de onlineactiviteiten van hun kinderen controleert.  

Een even groot percentage van ouders die werden ondervraagd door de universiteit van Harvard geeft toe dat ze hun kinderen al hebben geholpen om een account aan te maken voor een of meerdere socialemediaplatformen, terwijl de meeste van die platformen daarvoor – met reden – een leeftijdsgrens van 13 jaar hanteren. We negeren als ouders dus niet alleen de aanbevelingen, het lijkt zelfs dat we de kat bij de melk zetten. 

Wie zijn de vrienden van je kinderen op internet?

Als we de activiteiten van onze kinderen online niet controleren, weten we dus ook niet wie hun vrienden zijn. Terwijl we maar al te goed weten dat het heel gemakkelijk is om je op het internet als iemand anders voor te doen.

Raad je kinderen daarom aan eerst uit te zoeken wie de persoon achter het vriendschapsverzoek is en het niet zomaar goed te keuren. Leer hen dat een lange vriendenlijst niet betekent dat je extra cool of populair bent. Ga af en toe eens samen met hen door hun vriendenlijsten en vraag hen wie ze echt kennen en hoe goed ze die kennen? 

Verwijderen bestaat niet op sociale media

‘Voor altijd’ is een behoorlijk abstract begrip voor jonge kinderen. Maar maak hen er niettemin van bewust dat wat ze op sociale media delen, altijd online blijft, zelfs als ze het verwijderen of hun account deleten. Stel hen ook de vraag of ze willen dat mensen die ze amper of helemaal niet kennen zoveel over hen te weten komen? Een goede regel is dat ze online enkel mensen als vriend mogen toevoegen die ze ook in het echt kennen. 

Een veilige omgeving

Maak je kind bewust van de gevaren en risico’s van social media, maar maak ze ook niet bang. Creëer daarom een veilige omgeving. Zorg dat ze geen apps en spelletjes gebruiken die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Zet de computer in de leefruimte en maak hen gewoon ook de tablet daar te gebruiken. Dan kan je de onlineactiviteiten van je kinderen en passant in het oog houden. Ze zullen sneller geneigd zijn te tonen wat ze aan het doen zijn, als er heel open over gesproken kan worden in het gezin. Zorg er ten slotte ook voor dat je kind weet dat het bij je terecht kan wanneer het zelf twijfelt over wat wel en niet kan op social media, of wanneer het online gepest wordt.