test
Nieuws

De perfecte domeinnaam via ChatGPT

11 augustus 2023

ChatGPT en AI (Artificial Intelligence), 10 jaar geleden betekenden ze nog niet veel of werden ze niet serieus genomen. Nu liggen ze op ieders lippen en wordt er heel wat over geschreven. Bij DNS Belgium zijn we dus benieuwd hoe AI kan helpen bij de keuze van een domeinnaam. 

TLDR: Je kan fatsoenlijke domeinnamen maken met AI. ChatGPT waarschuwt wel dat je deze alleen als inspiratie moet gebruiken. Toch leken sommige van de namen die we genereerden meteen bruikbaar.  Ook een heads-up: hoewel AI-programma's zoals ChatGPT andere talen dan het Engels kennen, hebben ze nog steeds problemen om je een goed antwoord te geven in een andere taal dan het Engels. 

Wat is de perfecte prompt?  

Een prompt is de input die je geeft aan een AI, en waar je een antwoord op verwacht. Het kan dus over veel verschillende zaken gaan in een prompt, maar algemeen geldt: hoe gedetailleerder je prompt, hoe beter de resultaten zullen zijn.  

Een taalmodel zoals ChatGPT, baseert zich op hints of signalen die verborgen zitten in onze taal. Laten we twee verschillende prompts vergelijken:  

"schrijf een verhaal over dinosaurussen"  

"schrijf een verhaal over een jonge pterodactyl die leert vliegen, terwijl zijn veren nog in ontwikkeling zijn. Maak er een coming-of-age verhaal van" 

De eerste prompt zal een veel minder concreet antwoord opleveren dan de tweede. Geef vooral veel input of suggesties mee aan het programma. Voor een verhaal kunnen we bijvoorbeeld een stijl specifiëren.  

Dit artikel gaat veel dieper in op hoe je de beste prompt kan maken (in het Engels).

AI, domeinnamen en de digitale wereld 

In de digitale wereld van vandaag, is een domeinnaam cruciaal voor een sterke online aanwezigheid. Een van de grootste uitdagingen voor veel mensen en bedrijven is het vinden van een domeinnaam die past bij hun merk of ideeën en die aanslaat bij hun publiek. 

ChatGPT begrijpen 

We vroegen ChatGPT op welke prompt het systeem het beste zou reageren als we een idee voor een domeinnaam wilden. Een prompt is de tekst die je in ChatGPT invoert om een antwoord te krijgen. We vertelden ChatGPT dat we een domeinnaam wilden voor een kledingwinkel, een bakkerij, een café of een boekwinkel. We kregen dit antwoord: 

“Om domeinnaamsuggesties te genereren, kan je een prompt opgeven met relevante trefwoorden en gewenste kenmerken. Hier is een voorbeeld van een vraag die je kan gebruiken:  

"Genereer alsjeblieft creatieve domeinnaamideeën voor mijn nieuwe [kledingwinkel/ bakkerij/ café/ boekwinkel]. Ik wil dat de naam [specifieke kenmerken of thema's] weerspiegelt en [doelgroep] aanspreekt. Hij moet gemakkelijk te onthouden, pakkend en eenvoudig uit te spreken zijn. Vermijd [specifieke woorden of thema's]."  

Door specifieke details op te nemen over het bedrijfstype, de gewenste kenmerken, de doelgroep en eventuele beperkingen, kan je ChatGPT helpen domeinnaamsuggesties te genereren die zijn afgestemd op jouw unieke vereisten“ 

Je raadt misschien al wat we direct hierna deden!  

We namen de prompt van ChatGPT en gingen ermee aan de slag. Maar niet zonder er een paar twists aan te geven. Benieuwd om te zien hoe ChatGPT daarmee zou omgaan. 

We maakten de prompt voor een boekwinkel. Dit is wat we schreven: "Bedenk creatieve ideeën voor domeinnamen voor mijn nieuwe boekwinkel. Ik wil dat de naam aangeeft dat alle boeken tweedehands zijn. Verder ook dat de boeken persoonlijk geselecteerd werden om de beste schrijvers, filosofen en dichters van België samen te brengen. De winkel en boekenselectie spreken mensen aan die op zoek zijn naar inspiratie en een wens hebben voor een betere toekomst. Bezoekers aan mijn winkel zijn begin dertig, wonen in een stedelijke omgeving en zijn idealisten. De naam moet gemakkelijk te onthouden, pakkend en eenvoudig uit te spreken zijn. Vermijd de woorden winkel, boek, tweedehands en alles wat te lang is." We hebben deze prompt in het Engels ingegeven.  

De resultaten waren zeker niet slecht! Wat we terugkregen was dit (we laten ze in het Engels staan om een beter idee te geven):  

"papyrusDreams.com, philoVerse.com, inkWhisper.com, imaginariumBelgium.com, musemind.com, ethosPages.com, luminarylibro.com, renaissancereads.com, ideahaven.com, urbanideals.com, prosealchemy.com, envisionverse.com, meliorabooks.com, utopiascript.com, lumoslore.com 

Onthoud dat dit slechts suggesties zijn om je te inspireren. Voel je vrij om woorden te mixen, je eigen creativiteit toe te voegen of om verdere hulp te vragen om de opties te verfijnen.” 

Deze resultaten zullen natuurlijk elke keer weer enorm verschillen en zijn vooral bedoeld om je te inspireren. Zo geeft ChatGPT zelf aan. 

De grenzen testen

Om het wat interessanter te maken, lanceerden we een vraag “Kan je deze suggesties gebruiken, ze in het Frans vertalen en .be of .brussels gebruiken? Kan je deze TLD 's op de een of andere manier in de naam verwerken?” 

Om eerlijk te zijn, vond ChatGPT deze extra vraag moeilijk. We weten niet zeker of het aan de taalwissel of de toevoeging van een TLD (Top Level Domain) ligt. Van de 8 keer dat we de vraag stelden, kwamen er 7 antwoorden terug met een foutmelding

De enige keer dat het systeem begreep wat we wilden, gaf het ons een paar fatsoenlijke opties terug, zoals: revesdePapyrus.be, renaissanceLectures.be of urbainsIdealistes.be.  

Hoewel ChatGPT wel begreep dat we de tekst in het Frans wilden hebben, en we liever .be of .brussels zouden gebruiken, was het toepassen en het gebruik van de domeinextensie in de naam zelf een stap te ver voor ChatGPT. De voorgestelde domeinnamen zijn wat slordig geformuleerd in het Frans. Maar toegegeven, sommige ideeën zijn niet al te slecht. 

Natuurlijk was dit maar één experiment. Miljoenen mensen experimenteren momenteel met wat er allemaal mogelijk is met AI. Wij concluderen dit: als je geen inspiratie hebt voor een domeinnaam kan dit systeem helpen. De vraag aan ChatGPT moet zo gedetailleerd mogelijk zijn. Alle informatie die je het systeem kan geven, zal de resultaten verbeteren.  

Zijn er andere manieren om AI te gebruiken?  

Je kan een domeinnaam vinden met AI, dat weten we ondertussen. Maar er zijn ook andere toepassingen! Je kan AI gebruiken om teksten voor je website te schrijven, of er in ieder geval inspiratie uit putten. Als je beeldmateriaal nodig hebt, kan Dall-E 2 tekeningen of andere illustraties voor je website maken. Heb je last van writer's block of gewoon op zoek naar meer hulp bij het schrijven van teksten? Dan is writesonic.com je go-to tool. Het schrijft artikels, blogs, advertenties, productbeschrijvingen, en nog heel wat meer. Ga ook zeker zelf op zoek naar andere AI-tools!  

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Hoe gebruiken wij AI om het internet veiliger te maken?