Nieuws

Second versus third level domeinnamen

01 januari 2018

Je ziet ze weleens voorbijkomen op het internet. Websites met adressen die eindigen op een niet alledaagse extensie: domeinnaam.gb.com of domeinnaam.se.com. Het zijn zogenaamde “third level” domeinnamen. Wanneer je domeinnaam meteen eindigt op .be of .com spreken we van “second level” domeinnamen: domeinnaam.com of dnsbelgium.be.  Hieronder leggen we het verschil uit tussen beide vormen.

"third level" vs "second level" 

De “third level” extensies zijn eigenlijk subdomeinnamen die onder de “echte” of “second level” domeinnaam hangen. In het voorbeeld hobby.bijmijthuis.be is de “second level” domeinnaam bijmijthuis.be en is hobby. het subdomein of “third level domein”. Deze subdomeinnamen kan de eigenaar van een domeinnaam ongelimiteerd aanmaken.

Er zijn verschillende redenen om dat te doen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: www.bijmijthuis.be om je eigen website op te zetten of mail.bijmijthuis.be als je een eigen mailserver wil installeren. Bedrijven kunnen met een subdomein landingspagina’s aanmaken onder hun corporate website wanneer ze specifieke marketingacties opstarten.

Wanneer je de eigenaar bent van een korte en generieke domeinnaam zoals b.v. com.be of gb.com dan kan je de subdomeinnamen ook verkopen aan derden. Dit soort internetadressen wordt vaak als een alternatief voor de echte domeinnaam van het land aangeprezen. Het internetbedrijf Centralnic biedt al jarenlang massaal dit soort “third level” domeinnamen aan. Het probleem van deze “third level” domeinnamen is dat de eigenaar van de hoofddomeinnaam ook de eigenaar is van het subdomein.

Recentelijk heeft Centralnic besloten om een deel van deze “third level” domeinnamen te schrappen. Het gaat hierbij om domeinnamen die eindigen op .ar.com, .gb.com, .hu.com, .kr.com, .qc.com, .no.com, .se.com, en uy.com. De gebruikers van deze domeinnamen kregen bericht van Centralnic dat het zou stoppen met deze domeinnamen. De eigenaren moeten dus op zoek naar een andere oplossing om hun website en e-mailadressen online te houden. Geen leuke boodschap als iedereen je al jarenlang kent onder een domeinnaam eindigend op een van deze extensies.

Zekerheid

Als je zeker wil zijn van het voortbestaan van je eigen domeinnaam kies je best voor een “second level” domeinnaam. De .be wordt beheerd door DNS Belgium, een vzw die als opdracht heeft de registraties van alle .be-domeinnamen te beheren. Als je favoriete domeinnaam reeds bezet is, zijn er nog talloze veilige alternatieven. Recent zijn er een duizendtal nieuwe extensies bijgekomen zoals .vlaanderen, .brussels, .gent, .paris, .Amsterdam, .xyz.  Achter al deze extensies zit een officiële instantie die waakt over het voortbestaan van deze extensie en de domeinnamen die er onder geregistreerd werden. Keuze genoeg dus voor de registratie van je domeinnaam in een “echte” en veilige extensie.