test

Hoe herken ik onbetrouwbare e-mails en sms'en?

Probeer onze 4 tips

Je krijgt een e-mail of een sms’je, maar je weet niet goed of je het wel helemaal kan vertrouwen. Al meegemaakt? In deze video leggen we uit hoe je kan weten of een berichtje veilig is.

Onze tips:

  • Tip 1: Controleer de afzender

Krijg je een e-mail van iemand die je niet kent? Of van een bedrijf waar je nog nooit van hebt gehoord? Dan moet je extra voorzichtig zijn. Klik niet zomaar op een link en deel in geen geval persoonlijke gegevens.

  • Tip 2: Controleer de toon van het bericht

Criminelen proberen je vaak subtiel onder druk te zetten. De toon van hun berichten is dwingend, er is een tijdsdruk of ze proberen je nieuwsgierig te maken. Trap niet in die val. Neem steeds je tijd en let extra goed op.

  • Tip 3: Controleer de inhoud van het bericht

Heb je een wedstrijd gewonnen waar je nog nooit van hoorde? Geërfd van iemand die je niet kent? Laat je niet vangen. Waarschijnlijk probeert iemand je te misleiden. 

Extra tip: overheden en banken zullen je nooit vragen om gevoelige gegevens, zoals pincodes, wachtwoorden of rekeningnummers, via een mail of berichtje door te sturen. Neem zelf contact met hen op als je twijfelt.

  • Tip 4: Controleer links vóór je erop klikt

Beweeg met de cursor van je muis over een link en hou even stil - zonder te klikken. Nu zie je automatisch het achterliggende webadres verschijnen. 

Op je smartphone-toestel of tablet heb je natuurlijk geen computermuis. Hier moet je één keer lang op de link blijven drukken voor hetzelfde resultaat.

Ziet een webadres er verdacht uit? Omdat het bijvoorbeeld heel erg lang is of betekenisloos? Dan gaat het waarschijnlijk om een nepbericht. Niet op klikken is de boodschap.

Lees of bekijk ook onze andere tips