Veilig shoppen op internet: 7 tips

Heb je al eens iets op het internet gekocht? En heb je dat ook online betaald? Meestal kan je dat perfect veilig doen. Maar het is toch aangeraden extra waakzaam te zijn en op bepaalde zaken te letten, wanneer je online winkelt. We geven zeven tips om veilig online te winkelen.

1. Gebruik je gezond verstand

Heb je goede ervaring met een bepaalde webshop? Ken je mensen die tevreden zijn over een bepaalde online winkel? Blijf daar dan trouw aan. 

Wees kritisch en geloof niet in sprookjes. Als een aanbod te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Let op voor producten die aangeboden worden aan ongelooflijke prijzen en hoed je voor websites waar het product aan een bodemprijs aangeboden wordt. Wellicht is het product niet in voorraad, en is het enkel de bedoeling jouw gegevens in handen te krijgen.

2. Controleer het webadres

Let hoe dan ook goed op voor valse websites. Er zijn criminelen die je op een slinkse manier trachten te misleiden:

  • Check of de domeinnaam, het woord voor .be, .com, .eu, .org... en na het vorige puntje ook echt de naam van organisatie is, in dit voorbeeld 'logins'.
  • Check ook of ze de schrijfwijze of de domeinnaam van de webwinkel niet subtiel veranderden.

Zo is bol.net niet de gekende webshop en coo1blue.be of coolblue.access.logins.be niet de domeinnaam van de bekende online elektrowinkel, maar je zou wel op de link klikken als je even niet aandachtig bent.

3. Geen slotje, geen aankoop

Een goede manier om te controleren of een website veilig is, is zien of de url – dat is wat je intypt in je browser om naar een website te surfen – begint met https:// en niet met http:// Die ‘s’ staat voor ‘secure’ of veilig.

Bij een beveiligde website (https) zie je ook een slotje verschijnen waar je de naam van de website intikt. Geef nooit vertrouwelijke gegevens in, zoals je naam en wachtwoord,  op een website zonder dat slotje. En zeker en vast niet de gegevens van je kredietkaart!

Sowieso mag je een beetje wantrouwig zijn en geef je best zo weinig mogelijk informatie over jezelf. Geef enkel dat wat de winkel nodig heeft om jou je pakje op te sturen – er is bijvoorbeeld geen enkele reden waarom een webwinkel jouw rijksregisternummer zou vragen.

"Als jij het gemakkelijk kunt onthouden, kunnen criminelen je wachtwoord gemakkelijk kraken."

4. Gebruik sterke wachtwoorden

Behalve goed opletten welke websites je bezoekt, kan je zelf heel wat doen om je veiligheid en je privacy online te beschermen:

  • Gebruik overal sterke wachtwoorden. Lees meer over het belang van een goed paswoord.
  • Kies voor elke website of elke account een ander wachtwoord en maak ze voldoende ingewikkeld. De regel is: als jij het gemakkelijk kunt onthouden, kunnen criminelen je wachtwoord gemakkelijk kraken. 
  • Er bestaan computerprogramma’s die op een veilige manier je wachtwoorden onthouden en telkens nieuwe sterke wachtwoorden voor je maken. Dat zijn zogenaamde wachtwoordmanagers. Voorbeelden hiervan zijn Bitwarden en Dashlane, die allebei gratis te downloaden zijn. Het enige paswoord dat je dan nog moet onthouden, is dat van je wachtwoordmanager. De meeste wachtwoordmanagers hebben ook een app om mobiel te gebruiken.

5. Gebruik betrouwbare draadloze netwerken

Wees voorzichtig wanneer je buitenshuis verbindt met gratis openbare wifi. Het gebeurt steeds vaker dat je in het station, in winkels, op luchthavens… toegang krijgt tot een wifi-netwerk dat publiek toegankelijk is. Dat is handig maar tegelijk kan iedereen er op. De kans bestaat dus dat cybercriminelen via diezelfde internetverbinding jouw activiteiten in de gaten houden. 

Gebruik als het kan het mobiele netwerk van je operator. En wanneer je toch verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk gebruik je bij voorkeur een VPN -oplossing. Dat is een soort digitale tunnel waar jouw internetverkeer doorheen gaat en niet zichtbaar is voor anderen. Een VPN-account maak je aan bij een provider en is betalend. Informeer je zeker op voorhand over de verschillende mogelijkheden en prijzen. Lees hoe VPN werkt, hoe je het verbindt en gebruiktHier vind je alvast een aantal reviews.

6. Hou alles up-to-date

  • Zorg dat jouw computer en andere toestellen waarmee je online gaat, en het besturingssysteem ervan altijd up-to-date zijn. Installeer onmiddellijk beveiligingsupdates van de programma’s op je computer en zorg dat je steeds de laatste versie van je antivirusprogramma gebruikt. 
  • Van oudere programma’s en besturingssystemen weten criminelen maar al te goed waar de ‘lekken’ zitten waarlangs ze toegang krijgen tot je computer, tablet of telefoon. Hou je besturingssysteem daarom up-to-date door updates automatisch te laten installeren.  Of laat iemand dat voor je doen. 
  • Gebruik ook altijd een recente browser – dat is het programma waarmee je op het internet surft. O.a. Chrome, Safari en Firefox brengen met de regelmaat van de klok nieuwe versies uit die oude beveiligingsgaten dichten en nieuwe beveiligingsmaatregelen introduceren. 

7. Kies voor winkels met een keurmerk

Controleer of je op de website een keurmerk vindt dat aangeeft dat het een veilige webshop is. In België is dat bijvoorbeeld BeCommerce, in Nederland Thuiswinkel Waarborg. Dat keurmerk betekent dat officiële instanties garanderen dat de webwinkel veilig is.

Daarnaast kan je ook volgende zaken controleren:

  • Een betrouwbare winkel vermeldt duidelijk contactgegevens, fysieke locatie, btw-nummer.
  • Bekijk ook de voorwaarden voor verzending en terugname van bestellingen.
  • Controleer de reputatie van de winkel. Lees beoordelingen van andere klanten op de website of voer de naam van de webwinkel in Google in, om eventuele negatieve commentaren te vinden.

En wat als het fout gaat?

Soms kan het toch mislopen, ook al heb je goed opgelet. Je hebt een pakje besteld en betaald, maar nooit ontvangen. Wat nu?

  • Bewaar alle orderbevestigingen. Wanneer het fout loopt, heb je die gegevens nodig om bijvoorbeeld de zaak door jouw kredietkaartmaatschappij te laten onderzoeken.
  • Contacteer de webwinkel en leg je klacht voor. Krijg je niet meteen reactie op je e-mail, neem dan telefonisch contact op - een persoonlijk gesprek helpt altijd. 
  • Ben je op een valse verkoper gevallen, dien klacht in. De adressen vind je hier.
  • Laat ook een commentaar achter op de website van de winkel. Zo kan je andere gebruikers waarschuwen.