test

Voor iedereen een leerproces

De voorbije maanden werkten twee stagiairs bij DNS Belgium. Dulce Aguilar is grafisch ontwerper en rondde dit jaar de tweejarige opleiding Graduaat programmeren af aan de UCLL in Leuven. Aroen Van Remmen volgt dezelfde opleiding. 

Een goede aanvulling van skills 

"Mijn interesse ging uit naar het stageproject ‘CSS restyling of internal application’ omdat ik aangetrokken ben door alles wat met de front-end te maken heeft, maar tegelijk de kans wou aangrijpen om mijn vaardigheden in de back-end aan te scherpen. Er was een mooi evenwicht tussen beide", zegt Dulce. "Andere technologieën leren, in dit geval de template engine van Apache, Velocity en DNS Belgium leren kennen spraken me natuurlijk ook aan."

Aroen werkte als Full Stack Developer aan het Mercator-project, onze open source crawler terwijl Dulce de look-and-feel van een interne applicatie heeft aangepast aan onze huisstijl en er functionele verbeteringen in aanbracht. "Dat was heel interessant voor ons omdat Dulce een achtergrond in webdesign heeft en nu een opleiding programmeren volgt. Ze kon dus zowel aan het design werken als aan de applicatie zelf", zegt stagebegeleidster Veerle. "Maar ook Aroen werkte graag aan de front-end", zegt stagebegeleider Maarten. "Daar zijn we bij DNS Belgium minder goed in, dus dat was een goede aanvulling."

Dulce Aguilar & Aroen Van Remmen

Nood aan omkadering 

Ook voor onze medewerkers is zo’n stage telkens weer een leerproces. "Een goede omkadering is nodig", stelt Veerle vast. "Je moet zo’n stage goed voorbereiden, zodat de studenten goed weten aan welk deel van ons systeem ze werken. Het is ook belangrijk dat er genoeg werk klaarstaat en dat het duidelijk afgelijnd is."

"Samen met Thomas stond Veerle altijd enthousiast klaar om me te helpen en te begeleiden. Daardoor voelde ik me altijd gesteund en had ik vertrouwen om zelfs nieuwe ideeën voor te stellen", getuigt Dulce.

"Het was zeer interessant om Aroen te begeleiden", zegt Quentin die samen met Maarten de rol van stagebegeleider opnam. Quentin begeleidde Aroen op technisch vlak, terwijl Maarten hem vooral de organisatie leerde kennen. "Voor DNS Belgium is het heel verfrissend om met studenten te werken. Ze komen met hun eigen originele ideeën en stellen zaken in vraag die wij uit gewoonte evident vinden."

Als volwaardig lid van het engineering team namen Dulce en Aroen deel aan projectmeetings, teamoverleg en scrum-meetings. Een extra uitdaging hierbij vormde het hybride werken, waarbij mensen kiezen of ze op kantoor of thuis werken. 

"Ik ben er trots op dat ik studenten mag begeleiden en dat DNS Belgium op die manier bijdraagt aan de opleiding van studenten en misschien ook enige sociale impact heeft."

Open bedrijfscultuur 

Naast de nieuwe vaardigheden die Aroen leerde en de kennis die hij opdeed, was hij vooral verbaasd over de bedrijfscultuur van DNS Belgium. "Die is zeer open. DNS Belgium heeft heel veel vertrouwen in haar medewerkers. De autonomie die ik kreeg is een unieke kans om veel bij te leren."

Ook Dulce komt tot die vaststelling. "Jullie hebben een leuke bedrijfscultuur. Die vormt samen met de technische expertise en de samenwerking volgens mij de basis van het succes van DNS Belgium. Jullie hebben aandacht voor de behoeften van de klanten en voor de kwaliteit en de veiligheid van de applicaties. Daarnaast is DNS Belgium ook erg gefocust op het welzijn van haar werknemers en doet het inspanningen om via allerlei media het grote publiek bewust te maken van digitale veiligheid." Voor Dulce heeft haar stage een staartje gekregen, we boden haar namelijk een vast contract aan bij DNS Belgium. 

‘Ik ben er trots op dat ik studenten mag begeleiden en dat DNS Belgium op die manier bijdraagt aan de opleiding van studenten en misschien ook enige sociale impact heeft’, besluit Quentin. 

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.