Een domeinnaam (ver)huren?
Een domeinnaam huren lijkt soms een goedkoop alternatief voor de aankoop ervan. Maar er zijn enkele valkuilen bij het huren van een domeinnaam. Wij zetten de voor- en nadelen op een rij, en vertellen je waarop je moet letten.
Domeinnaam (ver)huren
Het internet is de voorbije twintig jaar exponentieel gegroeid. En naarmate het internet groeit, zijn er ook meer domeinnamen. Voor populaire domeinextensies kan het goed zijn dat de domeinnaam van je voorkeur al geregistreerd is. Je kan dan trachten die domeinnaam over te kopen, maar de prijzen kunnen hoog oplopen, zoals je kan zien bij veilingsite Sedo.
Wanneer de eigenaar van de domeinnaam je voorstelt de domeinnaam te huren in plaats van over te kopen, kan dit een goed alternatief lijken.
Ook vanuit het standpunt van de domeinnaamhouder die zijn domeinnaam liever niet afstaat, kan de verhuur ervan een goede oplossing lijken. Je behoudt immers je virtuele vastgoed, in de hoop dat het nog in waarde zal stijgen, en ondertussen krijg je toch inkomsten. Net zoals je vastgoed verhuurt dus.
Maar is het huren/verhuren van een domeinnaam wel wettelijk?
De negatieve kanten van domein leasing
Voor de verhuurder
Wettelijk gezien is er geen bezwaar tegen het verhuren van je domeinnaam. Als eigenaar mag je daar je eigen website op zetten, of iemand anders die mogelijkheid bieden, of er helemaal geen website plaatsen.
Maar op ethisch vlak zijn er wel bezwaren. Het verhuren van domeinnamen werkt namelijk misbruiken in de hand, zoals domeinspeculatie. Hierbij kopen speculanten hele reeksen sterke domeinnamen op, om ze later voor veel geld te verkopen of verhuren. Dit jaagt beginnende bedrijven op hoge kosten, als zij een goede domeinnaam willen voor hun onderneming.
Voor de huurder
Je moet je ervan bewust zijn dat je je als huurder van een domeinnaam in een zwakke positie bevindt. Alleen de eigenaar kan zijn de domeinnaam beheren. Precies daarom is DNS Belgium geen voorstander van het huren/verhuren van een domeinnaam.
Toch een domeinnaam huren? Maak dan goede afspraken
Heb je echt je zinnen gezet op een bepaalde domeinnaam en heb je geen andere mogelijkheid dan die te huren? Let er dan op dat je goede afspraken maakt met de verhuurder en zet alles op papier. Zonder geschreven overeenkomst is het woord tegen woord in geval van een betwisting.
De overeenkomst moet zeker en vast volgende bepalingen bevatten:
- Bij een pure verhuur vermeld je duidelijk de begin- en einddatum van de termijn (een jaar, drie jaar, of een maand…)
- Bij een huur-koopcontract krijg je bovendien de optie om de domeinnaam te kopen wanneer de afgesproken huurtermijn verstreken is. Vermeld nu al duidelijk wat die koopsom zal zijn, en wanneer die betaald moet worden.
- De huurprijs uiteraard. Die is afhankelijk van de duur en het soort overeenkomst. Een verhuur op korte termijn zal duurder zijn dan op lange termijn bijvoorbeeld, omwille van de administratieve rompslomp.
- Vermeld duidelijk of de prijs op voorhand (per maand, zes maanden, per jaar) betaald moet worden.
- Mag de huurprijs in de loop van de huurovereenkomst aangepast worden, spreek dan af op welke basis: de index van consumptieprijzen bijvoorbeeld, of kies voor een vast bedrag per jaar.
- Ga niet in op het voorstel om in de overeenkomst een 'recht op eerste weigering' (voorkeursrecht) op te nemen. Dat geeft namelijk de eigenaar het recht om de domeinnaam te verkopen aan derden, indien hij hiervoor een goed bod krijgt - zelfs wanneer jouw huurovereenkomst nog loopt.
Opgepast voor oneigenlijke verhuur van domeinnamen
Een praktijk die wel eens wordt toegepast is dat de verhuurder de domeinnaam samen met andere zaken aanbiedt. Je tekent in voor één pakket dat hosting , mailboxen, een template voor de opbouw van een website, een e-commercemodule… omvat.
Achteraf blijkt dan plots dat je geen houder bent van de domeinnaam, maar die slechts tijdelijk in gebruik krijgt zolang je betaalt voor het pakket. Dit komt dus eigenlijk neer op een oneigenlijke verhuur van de domeinnaam.
Hoewel er met zo’n aanbod op zich juridisch niets mis is, raden we toch aan om alle voorwaarden van het huurcontract grondig door te nemen. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan.
Niets is zo vervelend als om bij de beëindiging van het contract plots vast te stellen dat je geen eigendomsrecht hebt op de domeinnaam en die niet kan verhuizen naar je nieuwe leverancier.
Een goede domeinnaam registreren: wees er op tijd bij
Een domeinnaam huren is complex en plaatst je als huurder in een zwakke positie. Zelf eigenaar zijn van je domeinnaam is nog altijd het beste. Enkele tips om de meest geschikte domeinnaam te registreren:
- Wees discreet over je business plan; communiceer niet op voorhand over de bedrijfsnaam die je in gedachten hebt, maar registreer hem meteen.
- Kies een bedrijfsnaam waarvoor je zeker bent dat je de bijpassende domeinnaam kan registreren.
- Is de .com of .be-domeinnaam niet meer vrij? Probeer eens een van de vele nieuwe domeinextensies, zoals .immo, .vlaanderen, .guru, enz.