Ik werd online beledigd en bedreigd. Wie kan mij helpen?

Lees welke stappen je kan ondernemen

Stel: je wordt online beledigd en bedreigd. Wat kan je ondernemen om het te stoppen?

Als dergelijke inhoud op een .be-domeinnaam gepubliceerd wordt, kan je via DNS Belgium bepaalde acties ondernemen.

Kathleen van DNS Belgium

Er worden heel wat onwaarheden, fake news, beledigende, racistische inhoud en haatboodschappen verspreid op het internet. Bij Unia, de onafhankelijke instelling die in ons land discriminatie bestrijdt, kan je discriminerende inhoud melden. Zij doen dan het nodige om die inhoud te laten verwijderen.

Onderneem extra stappen

Als dergelijke inhoud op een .be-domeinnaam gepubliceerd wordt, kan je via DNS Belgium bepaalde acties ondernemen:

1. Nagaan wie de eigenaar achter een .be-domeinnaam is

Je kan de contactgegevens van een .be-domeinnaamhouder die geen privépersoon is opvragen via de zoekbalk op onze website. Volg daarvoor deze 4 stappen:

  1. Surf naar dnsbelgium.be
  2. Klik er naast ‘Beschikbaarheid checken’ op ‘Gegevens bekijken’
  3. Geef vervolgens in de zoekbalk de domeinnaam in
  4. Klik tot slot op ‘Toon gegevens’ om deze informatie te zien

Ter bescherming van de privacy worden de gegevens van particuliere .be-domeinnaamhouders niet getoond via onze website. Deze gegevens kan je opvragen via een document op de website, maar je moet er wel een goede reden voor hebben. Bijvoorbeeld als je een gerechtelijk onderzoek wil laten starten.

2. De historiek van een bepaalde .be-domeinnaam opvragen

Deze gegevens zijn niet publiek beschikbaar maar wij hebben een historisch overzicht van alle actieve domeinnamen. Je kan deze gegevens opvragen als je hier een geldige motivatie voor hebt. Bijvoorbeeld in kader van gerechtelijk onderzoek. Stuur je verzoek naar  legal@dnsbelgium.be.

3. Een .be-domeinnaam laten intrekken of annuleren

Door een domeinnaam in te trekken of te annuleren wordt de link met de onderliggende website verbroken en wordt de website zo goed als onbereikbaar. DNS Belgium is geen gerechtelijke instantie en kan dergelijke drastische ingrepen enkel uitvoeren op verzoek van de bevoegde gerechtelijke autoriteiten, bijvoorbeeld met een vordering van het parket.

Waar kan ik internetmisbruik melden?

Na een confrontatie met internetmisbruik is het aan te raden om je tot de FOD Economie of  je lokaal politiekantoor te wenden:

  • Met een klacht gerelateerd aan online handelspraktijken kan je terecht bij de FOD Economie. Dat kan wanneer je bijvoorbeeld denkt dat je consumentenrechten geschonden worden bij aan- of verkopen op het internet. Ook in het geval van spam en fraude bij merken of producten dien je best een klacht in bij deze overheidsdienst via het meldpunt.
  • Andere online misdrijven die strafrechtelijk vervolgd kunnen worden (bijvoorbeeld ICT-criminaliteit zoals phishing, hacking en identiteitsdiefstal) geef je aan bij je lokale politie. Zij nemen de zaak verder op en indien er een onderzoek komt, voert de RCCU of de FCCU dit uit.

Lees ook onze andere tips