test
Nieuws

Aut’hentieke collega

21 april 2022

Eén van onze collega’s vertrok eind vorig jaar op zwangerschapsverlof. Ze werd vervangen door Dorssen: 22 jaar, modelbouwer en minutieuze tester, met autisme. Dit is hoe Dorssen en wij naar een inclusieve werkvloer kijken.

Dorssen, Passwerk-consultant met autisme

Dag Dorssen! Laten we beginnen met een standaardvraag: hoe ervaar jij jouw werk tot nu toe bij DNS Belgium? Zou je later nog willen terugkomen? ;)


Het werk als tester is zeer aangenaam. Software testen lijkt op zich misschien niet superboeiend. En toch blijft het interessant, vooral omdat ik voortdurend andere zaken test. Ik leer regelmatig nieuwe dingen bij en blijf daardoor groeien. Het werk dat DNS Belgium doet is belangrijk en brengt volgens mij echt iets positiefs bij aan de samenleving. Wat wij hier doen, is nodig om elk .be-domein (webadres of e-mail) te doen werken. Waar ik momentel aan meewerk, is een project om het stukje .be van het wereldwijde web veel veiliger te maken, zonder veel impact op de vrijheid ervan. Dat geeft mij voldoening. Ik wil zeker nog wel terugkomen!

Passwerk koppelde jou aan ons. Kan je wat meer over andere werkervaringen delen? Wat was je beste of je slechtste werkervaring? 


Dit is eerlijk gezegd mijn beste werkervaring tot nu toe. Ik was ooit "telefonische klantenadviseur" (dat verliep niet via Passwerk). Dat betekende dat ik voornamelijk moest verkopen via de telefoon. Dat paste helemaal niet bij mij. Omdat ik niet extravert ben maar ook omdat ik liever iets positiefs breng in het leven van mensen. Ik val ze liever niet lastig door ze iets te verkopen dat ze niet nodig hebben. 

Dus verkopen ligt je niet. Waar ligt jouw kracht dan wel?


Ik heb sowieso een passie voor IT en ik ben bijzonder grondig, dat gaat goed samen. Ik heb van nature een focus op kleine details. En ik heb ook een intuïtief begrip van allerlei programma’s. Dat speelt ook in mijn voordeel als IT’er of tester.

We zijn gewoon allemaal mens en iedereen verdient gelijke rechten en kansen. Soms is er dan ook een actieve tegenbeweging nodig, om komaf te maken met vooroordelen en stereotypes.

Voel jij vandaag (professionele) belemmeringen omdat je autisme hebt of kan je dat ombuigen tot een voordeel?


Neen, hier zie ik geen obstakels of voel ik geen vooroordelen. Bij eerdere jobs voelde ik mij wel eens als een buitenstaander. Er waren moeilijkheden op het vlak van communicatie, collega’s behandelden mij neerbuigend, en ik had het ook moeilijk met die verkoopfunctie. Dat was echt niet fijn. Maar bij DNS Belgium is die ervaring helemaal anders. Gelukkig maar!  

Wat kunnen wij bij DNS Belgium doen om meer diversiteit te hebben onder de medewerkers? Heb jij daar ideeën over?


Wow, dat is een moeilijke vraag. Ik heb hier eerlijk gezegd geen geniale inzichten of uitgesproken opinie over. We zijn gewoon allemaal mens en iedereen verdient gelijke rechten en kansen. Soms is er dan ook een actieve tegenbeweging nodig, om komaf te maken met vooroordelen en stereotypes. Meer kan ik daar niet over kwijt, vrees ik :)

Kevin, buddy en eerste aanspreekpunt

Je bent ondertussen al langer dan 10 jaar test engineer bij DNS Belgium, Kevin. Een ancien als jij, dat is de ideale buddy voor een tijdelijke werknemer als Dorssen. Hoe heb jij hem juist begeleid? 

Als er een nieuwe collega start bij engineering, werken we niet echt met een buddysysteem. Het inwerken van een nieuwe collega is een team-effort. Maar in de samenwerking met Dorssen leek het handig om een ‘single point of contact’ te hebben. Dat creëerde meteen duidelijkheid: 1 persoon waarbij Dorssen met al zijn vragen over het werk terecht kan. 

Dit jaar was er natuurlijk een extra moeilijkheid, door de verplichte thuiswerkperiode. Door de afstand is communicatie soms minder evident. Maar dankzij Slack is er ook altijd een collega in de buurt. Dagelijks houden we om 9 uur een stand-up, dat is een videogesprek waarbij we de vooruitgang van taken en nieuwe opdrachten bespreken. Eigenlijk overlopen we daarin even wat er die dag op de planning staat.

Is er een verschil in samenwerking met iemand binnen het autismespectrum? Of zie je een verschil in samenwerking met Dorssen tov de collega die de functie normaal gezien opneemt?


Dorssen is een junior tester, dit is zijn eerste werkervaring als test engineer. Een vergelijking met de collega die hij vervangt hoeven we niet te maken, zij werkt al 7 jaar bij ons. Maar als je Dorssen met een andere junior zou vergelijken, ligt er geen verschil in de technische vaardigheden. We checken wel sneller in bij hem, omdat hij minder snel om hulp vraagt en altijd zelf een oplossing probeert te zoeken. Dat is natuurlijk positief, zo leer je het meest. Wanneer het teveel tijd vergt, is het efficiënter om raad te vragen bij een collega. Korte afstemmomenten stimuleren dat.  

In een meeting met verschillende collega’s is Dorssen gewoonlijk wat stiller. Als hij met vragen zit, zal hij die ook minder in groep stellen. Misschien omdat het wat moeilijker ligt om in te schatten wanneer het moment juist is om iets te checken. Maar daar konden we makkelijk op inspelen door hem proactief te betrekken in het gesprek en voldoende te polsen of alles duidelijk voor hem is. Niets onoverkomelijk!

Waarin blinkt Dorssen voor jou uit?


Dorssen test bijzonder gefocust en hij blijft ook vele gelijkaardige testscenario’s met de zelfde focus uitvoeren. Dat is niet iedereen gegeven. Velen zouden de aandacht sneller verliezen.

Diversiteit binnen brengen is niet evident

Guy en Nan, jullie zijn Team Lead Engineering en HR-manager bij ons bedrijf. Toen één van onze collega’s vertelde dat ze eind 2021 met zwangerschapsverlof ging, keken jullie uit naar vervanging. Hoe kwamen jullie bij Dorssen terecht?

Guy: Dit verhaal begon eigenlijk enkele jaren geleden. Een collega-engineer plande toen om een half jaar verlof te nemen voor de geboorte van haar 2de kindje. 6 maanden zonder onze beste tester, dat zagen we niet zitten. Toen schakelden we voor het eerst een consultant van Passwerk in. Toen diezelfde collega aankondigde dat ze haar derde kindje verwachtte, moesten we niet lang nadenken om haar afwezigheid op dezelfde manier op te vangen.

 

Was het een bewuste keuze om met Passwerk aan de slag te gaan of was dat eerder een toevalligheid?  


Guy: Dit was zeker geen toevalligheid. In 2010 contracteerde ik de eerste consultants via PassWerk, dat was toen nog op mijn vorig werk (Verizon). Toen was Passwerk nog een jong bedrijf. Ik was onmiddellijk gecharmeerd door hun concept. Uiteindelijk heb ik in die periode met zo’n vijftal consultants samengewerkt. En dat bleek geen slechte keuze. Sommigen bleven flink wat jaren. Met enkele daarvan heb ik zelfs nu nog af en toe contact.

Toen we bij DNS Belgium een test consultant zochten, opperde ik onmiddellijk om bij Passwerk te ‘shoppen’. Het kostte me weinig moeite om mijn collega’s te overtuigen. Wat Passwerk sterk maakt, is dat zij meezoeken naar een geschikt profiel. Manueel testen, testautomatisatie,… afhankelijk van de vereisten zoeken zij de beste ‘fit’.

Als wij een vacature voor een software developer hebben, ontvangen wij vooral cv’s van mannelijke kandidaten met dezelfde etniciteit. Zelf heb ik de voorbije jaren nog geen enkele vrouwelijke sollicitant over de vloer gehad. Jammer, meer diversiteit zou ons team sterker maken.

Op welke manieren wil DNS Belgium een diversere groep van medewerkers samenstellen? Welke initiatieven staan nog gepland? 


Nan: We willen de diversiteit in ons bedrijf vergroten en daarvoor nemen we duidelijk initiatieven. Dorssen, die consultant is bij Passwerk is daar een voorbeeldje van.

Eind vorig jaar lieten we ons adviseren door Katrien Van der Heyden (sociologe, gender- en diversiteitsexperte). Met haar inzichten maakten we een aanzet tot een diversiteitsplan. Met die acties zou onze medewerkersgroep een betere afspiegeling van de maatschappij moeten zijn. Bij ons blijft het dus niet bij een wens, we willen écht onze organisatie verrijken.

Guy: Die diversiteit binnen brengen is niet evident. Als wij een vacature voor een software developer hebben, ontvangen wij voornamelijk cv’s van mannelijke kandidaten met dezelfde, Vlaamse achtergrond of etniciteit. Zelf heb ik de voorbije jaren nog geen enkele vrouwelijke sollicitant over de vloer gehad. Een beetje vreemd en ook wel frustrerend. Want we zijn ervan overtuigd dat meer diversiteit ons team nog sterker maakt. Het is zoeken naar een ‘witte raaf’, zeker wanneer je een ervaren ingenieur zoekt.

Voor onze stageplaatsen zien we dat wel al veranderen: daar trekken we tegenwoordig meer diverse studenten aan. Vorig jaar liepen twee Gentse studenten met Russische roots, Khava en Vlad, stage in onze scrum teams. Momenteel versterkt een studente met Zuid-Amerikaanse roots voor enkele maanden ons team. 

We hopen vurig dat er in België snel meer diversiteit ontstaat op de markt van Software en Ops Engineers. En ondertussen zoeken we zelf alternatieve wegen om die verscheidenheid onder onze collega’s te brengen. Passwerk is op die manier een stap in de goede richting en een uniek concept.

Dat er verschillen tussen mensen zijn, kan een grote verrijking zijn voor een team. Het zet een heel andere dynamiek in gang en het leert ons om zaken vanuit andere perspectieven te bekijken.

Katrien, job coach bij Passwerk

Dag Katrien, wanneer komen jullie consultants het beste tot hun recht? Waar moet een werkgever rekening mee houden?

Het gevoel van aanvaard te worden zoals je bent, is voor elke mens belangrijk. Openheid, vriendelijkheid en positiviteit uitstralen is de basis om iemand goed te laten voelen. Als je je goed voelt, ben je ook in staat om goed te presteren. En dat geldt voor iedereen, of je nu autisme hebt of niet.

Enkele tips voor wanneer je een medewerker met autisme aan boord hebt:

  • Je beperkt best prikkels op de werkvloer
  • Blijven doorvragen is belangrijk
  • Geef ruimte in een gesprek om na te denken en om zinnen te formuleren
  • Voorspelbaarheid werkt fijn voor hen
  • Duidelijke communicatie is belangrijk: maak bijvoorbeeld je verwachtingen en sociale regels expliciet

Autisme is misschien een gekend begrip voor veel mensen. Maar de invulling wordt vaak bepaald door films, series of één specifieke ervaring met iemand met autisme. Daarom proberen we een realistisch en persoonlijk beeld te schetsen van wat autisme is en waar de noden van onze consultants liggen. Dat doen we met een aangepaste introductie en jobcoaching. Zo weet een werkgever vooraf hoe hij autismevriendelijk aan de slag kan. Daarna start pas één van onze consultants op.

Wat betekent diversiteit op de werkvloer voor jou? Hoe kunnen werkgevers dat toepassen?

Diversiteit op de werkvloer zou eigenlijk geen breinbreker meer mogen zijn. Vanuit sociologisch oogpunt valt het te verklaren dat we wat terughoudend zijn voor mensen die op een andere manier denken, zijn of handelen. We zoeken nu eenmaal onbewust toch die gelijken op. Het vraagt inspanningen om daar tegenin te gaan. Bij Passwerk zijn we ervan overtuigd dat die inspanningen lonen! Dat er verschillen tussen mensen zijn, kan een grote verrijking zijn voor een team. Het zet een heel andere dynamiek in gang en het leert ons om zaken vanuit andere perspectieven te bekijken

Het maakt mij als jobcoach zeer blij om te zien hoe men bij DNS Belgium diversiteit als een kracht ziet voor een organisatie en als iets vanzelfsprekends weet te implementeren. Die inclusiegedachte delen we bij Passwerk als geen ander. Guy en Kevin focussen op de kwaliteiten van Dorssen en zetten de verschillen om tot groeimogelijkheden. Daardoor kan Dorssen binnenkort terugblikken op een positieve werkervaring en met meer zelfvertrouwen een volgende tegemoet gaan.