Nieuws

Frauduleuze websites geblokkeerd

19 december 2019

Niets zo gemakkelijk als online shoppen. In enkele kliks maak je een keuze uit een gigantisch aanbod. Gemakkelijk besteld en betaald. Als een cadeautje aan jezelf ontvang je het ‘s anderendaags thuis. Consumenten vertrouwen meer en meer op online geldtransacties. Dat weten oplichters helaas ook. Ze gaan steeds vaker fake webshops maken: je koopt iets, je betaalt en je krijgt niets. Maar je hebt wel je creditcardgegevens gedeeld.

Om die fraude beter aan te pakken bundelden DNS Belgium en de FOD economie de krachten voor een veiliger internet. Door de nieuwe Notice & Action procedure kunnen we fake webshops sneller offline halen.

Tot voor kort moest de FOD Economie het dossier doorsturen naar het parket met de vraag een vordering af te leveren. Die werd dan aan DNS Belgium bezorgd voor verdere opvolging. Vooraleer we een malafide website en domeinnaam konden blokkeren, waren al snel enkele weken gepasseerd. Op een paar weken kunnen cybercriminelen heel veel creditcardgegevens van nietsvermoedende consumenten verzamelen.

De N&A-procedure

We vonden dat dit sneller moest, dus sloegen we de handen in elkaar met de FOD Economie. Zo ontstond ongeveer een jaar geleden de zogenaamde Notice & Action procedure, om kordater te kunnen optreden tegen deze fraudeurs.

Bij ernstige inbreuken passen wij op vraag van de FOD Economie het N&A-protocol toe. De eerste stap is om de betrokken domeinnamen voor .be, met frauduleuze inhoud onmiddellijk ontoegankelijk te maken. Via de url van de website word je dan doorverwezen naar een waarschuwingspagina van de FOD Economie.

De domeinnaamhouders krijgen vervolgens de kans om te bewijzen dat ze bonafide zijn, voor de domeinnaam wordt verwijderd. Het is niet verwonderlijk dat ze nagenoeg nooit van die kans gebruik maken.

Betere resultaten

Sinds december 2018 kregen we te maken met verschillende cases waarbij de N&A-procedure werd toegepast.

In januari 2019 waren er twee cases, waarin respectievelijk 12 en 103 .be-domeinnamen werden geblokkeerd. Het ging hier om duidelijk frauduleuze webshops die een bestaande domeinnaam overnamen om er vervolgens een fake webshop op te hosten. 

In april en mei waren er twee nieuwe cases waarbij een website met een .be-domeinnaam gebruikt werd om bezoekers op te lichten via een frauduleus incassobureau, iets wat helaas steeds vaker voorkomt.

In meer recente dossiers ging het om vormen van online fraude, zoals het aanbieden van nepinvesteringen, valse support services en valse loterij.

Voorlopig zijn we tevreden over de resultaten. De N&A procedure staat ons toe om relatief snel op te treden tegen misbruik van .be-domeinnamen.

Dankzij onze samenwerking met de FOD Economie en de andere inspanningen die we leveren om internetmisbruik tegen te gaan (zie hieronder) zijn ook in 2019 de illegale praktijken waarbij .be-domeinnamen betrokken zijn gedaald.

Mooie aanvulling op onze andere procedures

De N&A procedure vult bestaande procedures aan die we gebruiken om een kwaliteitsvolle en veilige internetomgeving te creëren in België:

  • Revoke procedure. Deze procedure waakt over de juistheid van de gegevens van een domeinnaamhouder. In het geval van foutieve gegevens krijgt de domeinnaamhouder 14 dagen de tijd om die gegevens aan te passen alvorens wij de domeinnaam intrekken.
  • Revoke+ procedure. Een procedure vergelijkbaar met de revoke procedure, maar we treden sneller op. We gebruiken ze hoofdzakelijk om phishing tegen te gaan. We zorgen ervoor dat de frauduleuze website die aan de domeinnaam is gekoppeld niet meer toegankelijk is. Ook hier heeft de domeinnaamhouder 14 dagen de tijd om te reageren.
  • Verder verleent DNS Belgium uitvoering aan gerechtelijke beslissingen (zowel van parket als rechtbanken) wanneer deze ons overgemaakt worden. In dat geval kunnen wij een domeinnaam onmiddellijk intrekken.
  • En tot slot detecteren we ook fraude op basis van eerder geïdentificeerde frauduleuze e-commerce sites, met het algoritme dat we zelf ontwikkelden.

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.