Nieuws

You’ve been trumped

03 november 2020

Over domaingrabbing in de politiek

 

Voor politici is hun naam een essentieel onderdeel van hun merk. Een domeinnaam gebaseerd op hun naam is onmisbaar voor een geslaagde online aanwezigheid. Voor politici die weinig media-aandacht krijgen is een eigen website vaak de eerste digitale halte voor potentiële kiezers. Soms komt een nietsvermoedende surfer die een site van een politicus bezoekt echter op sites terecht met een geheel andere boodschap. Vaak door toedoen van rivaliserende politici, lobbyisten en politieke activisten die websites online plaatsen met misleidende domeinnamen.

Domeinnamen als politiek statement

Over het algemeen geldt voor het registreren van een domeinnaam het ‘first come, first served’ principe. Dat betekent dat in principe (er zijn enkele uitzonderingen) iedereen om het even welke beschikbare domeinnaam kan registreren. Wie hem als eerste registreert, krijgt de domeinnaam. Een nobel principe, maar ook interessant voor zogenaamde domaingrabbers, mensen die een domeinnaam registreren waar ze zelf niets mee gaan doen, maar die van waarde kan zijn voor andere gebruikers of bedrijven. Vervolgens stellen ze die domeinnaam te koop en proberen er zoveel mogelijk geld voor te krijgen.

De voorbije jaren zagen we domaingrabbing meer en meer als politieke tactiek passeren. Daarbij gaat de eigenaar van een domeinnaam munt slaan uit de bekendheid van een bepaalde persoon of de domeinnaam gebruiken om het imago van een tegenstander te besmeuren. Daar zijn een paar interessante voorbeelden van te vinden.

Weeral ‘getrumped’?

Met de jaren wordt de aanwezigheid van de politiek op het internet en de sociale media belangrijker. Naast een fantastisch uithangbord vormt het ook de zwakke plek van politieke campagnes.

De Amerikaanse president Donald Trump pronkt graag met zijn domeinnamen die de slogan of de naam van tegenstanders bevatten. Zo kocht zijn entourage in 2019 de domeinnaam todosconbiden.com. Dit vond zijn democratische rivaal Joe Biden, die de slogan ‘Todos Con Biden’ (Allen met Biden) bedacht had, vast niet zo vermakelijk. Wie www.todosconbiden.com bezocht, las ‘Oeps, Joe is de Latino’s vergeten’, met daarbij een link naar een officiële website van Trump.

De republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush werd in 2016 ook ‘getrumped’. Hij registreerde jeb2016.com maar vergat dat jebbush.com nog vrij was. Daar maakte de kersverse presidentskandidaat Trump gretig gebruik van om zijn eigen website te promoten. 
Dat was niet het enige internetprobleempje van Jeb Bush. Wie destijds ‘Jeb for President’ googelde, kwam steevast terecht op de webstek van een koppel dat de domeinnaam jebforpresident.com in 2008 voor de grap had gekocht en op de site een pleidooi voor holebirechten hield.

Trump wapende zich tegen vergelijkbare trucs van politieke rivalen door zo’n 3200 domeinnamen te registreren met alle mogelijke afleidingen van zijn naam (trumpsoda.com, donaldtrumpart.com, 3dtrump.com...) Het heeft niet mogen baten, want tijdens zijn campagne voor een tweede ambtstermijn kreeg hij toch een koekje van eigen deeg. De democratische presidentskandidaat Tom Steyer ging aan de haal met de domeinnaam van Trumps nieuwe slogan ‘Keep America Great’. Op www.keepamericagreat.com kon je heel ondubbelzinnig lezen wat Steyer van Donald Trump vond.

Trump wapende zich tegen domain grabbing door zo’n 3.200 domeinnamen te registreren met alle mogelijke afleidingen van zijn naam.

Dichter bij huis

In Oostenrijk moest Richard Lugner tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 even op zijn tanden bijten. Toen hij richardlugner.at wou registreren stelde hij vast dat die domeinnaam al in gebruik was. Helaas voor de politicus werd op de website een middel tegen impotentie gepromoot.

Ook onze Belgische politici kennen het fenomeen domaingrabbing. De website www.jinnihbeels.be, van de gelijknamige Antwerpse sp.a-lijsttrekker, wees tot voor kort door naar Groen. Een zekere Yu Long uit China bleek in het bezit van deze domeinnaam. Bij Groen vielen ze alleszins uit de lucht.

Wat voor politici geldt, geldt eigenlijk ook voor organisaties en personen die hun naam als merk gebruiken: wees op je hoede, anders word je misschien ook ‘getrumped’.

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.