Regelmatig begeleidt DNS Belgium studenten in het onderzoek voor hun masterproef. De studenten kunnen in een professionele context ervaring opdoen en krijgen toegang tot unieke knowhow en data over het internet. Voor ons leidt het onderzoek van de studenten dikwijls tot nuttige resultaten of ideeën die we verder kunnen uitwerken.
Recent deden Michaël Dooreman en Guillaume Parent voor hun masterproef een beroep op ons. Michaël is student Burgerlijk Ingenieur Computerwetenschappen aan de KU Leuven en is gespecialiseerd in Artificial Intelligence. Hij schreef zijn masterproef over de vroegtijdige detectie van domeinmisbruik op het niveau van een TLD .
Guillaume studeert Informatica aan de Universiteit van Namen. Hij deed een analyse van autoritatieve nameservers in de .be-zone. Beide studenten werden bij DNS Belgium begeleid door Maarten Bosteels en Guy Houben.
Vlotte samenwerking
Een eerste uitdaging voor Michaël was het domeinnaamsysteem en de rol van DNS Belgium begrijpen. ‘Ik kende DNS Belgium vanuit de cursussen en mijn kennis van het domain name system is over het jaar heen gegroeid door er veel over te lezen. Maar de meeste kennis heb ik toch opgedaan bij DNS Belgium zelf’, getuigt hij. Michaël is dan ook heel positief over de begeleiding door DNS Belgium.
Nuttig werk
Ook Maarten vond de samenwerking met Michaël en Guillaume aangenaam. ‘Michaël is een leergierige en verstandige kerel, die dicht in de buurt woont en dus regelmatig langs kwam op kantoor. Hij respecteerde zijn eigen planning ook redelijk goed en hij was niet te verlegen om hulp te vragen wanneer dat nodig was. Guillaume koos ervoor om vier dagen per week bij ons op kantoor te komen werken, ook al was dat voor ons helemaal geen must. Maar uiteindelijk was zijn werk wel erg nuttig voor ons.’
Guillaume heeft in zijn onderzoek onder andere de performantie van de name servers van DNS Belgium, zoals gebruikers die percipiëren, gevisualiseerd. ‘Hij heeft dat ook gedaan voor een aantal potentiële leveranciers, waardoor we dat aspect hebben kunnen meenemen in onze uiteindelijke keuze voor een leverancier’, licht Maarten toe.
Via de studenten komen we ook in contact met ervaren onderzoekers van de universiteiten, die vaak goede ideeën en interessante invalshoeken hebben.
Nieuwe ideeën
Door mee thesissen te begeleiden kan DNS Belgium werken aan ideeën die potentieel interessant zijn, maar geen hoge prioriteit hebben. ‘Dat ze niet prioritair zijn, is vaak omwille van de onzekere resultaten van het onderzoek’, aldus Maarten. ‘Daarnaast brengt het ook tijdelijk nieuw bloed en dus nieuwe ideeën naar onze organisatie. En we komen via de studenten bovendien in contact met de ervaren onderzoekers van de universiteiten, die vaak ook goede ideeën en interessante invalshoeken hebben.’
DNS Belgium gaat dus wel degelijk aan de slag met de resultaten van de thesissen. Uit het onderzoek van Michaël blijkt bijvoorbeeld dat dat domeinnamen die binnen enkel dagen na vrijgave opnieuw geregistreerd worden, vaker gebruikt worden door cybercriminelen en mensen met kwade bedoelingen. Dat is een interessant gegeven voor DNS Belgium.
‘We willen het onderzoek van Michaël graag verderzetten in samenwerking met enkele vaste onderzoekers van de KU Leuven. De gesprekken daarover zijn momenteel aan de gang. En de scripts die Guillaume heeft geschreven, zouden we graag onder onze hoede nemen, zodat we die testen regelmatig kunnen herhalen en kunnen zien hoe en waar we de performantie van onze name servers nog kunnen verbeteren.’
Het laatste woord laten we graag aan Michaël zelf:
Geïnteresseerd om als student aan de slag te gaan?
Bekijk de mogelijkheden die je als student hebt bij DNS Belgium. Zowel ICT-profielen als communicatie- en marketingstudenten kunnen in samenwerking met ons een stage, bachelor- of masterproef organiseren. Wij ontvangen je met open armen!