Nieuws

Veilig online winkelen: waar moet je op letten

23 november 2018

Online winkelen, iedereen doet het. Het is makkelijk, meestal heb je alles de volgende dag al in huis en retourneren kan vaak kosteloos. Maar de ene webshop is de andere niet. Hieronder 5 punten waarop je zeker moet letten.

Klopt de domeinnaam?

Komt het webadres van de winkel overeen met de naam? Klopt de schrijfwijze en is er niets aan toegevoegd? Websites die namaakgoederen verkopen of op jacht zijn naar persoonlijke gegevens zien er meestal uit als een betrouwbare en gekende webshop. Maar hun webadres verraadt hen vaak. 

Klopt de beveiliging?

Wanneer je een account wil aanmaken, inloggen op een bestaand account of wil betalen in een betrouwbare webwinkel zal het webadres beginnen met https://. Daarmee is de transactie beveiligd en afgeschermd tegen nieuwsgierige blikken. Maar let op: het gesloten slotje in je browser , dat de aanwezigheid van een https-verbinding bevestigt, beschermt je niet tegen andere vormen van fraude. Blijf dus altijd op je hoede. 

Is je wachtwoord veilig?

Bij het aanmaken van je account moet je een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Nog te vaak gebruiken mensen één wachtwoord voor al hun internetdiensten. Dat is niet zo veilig. Websites zijn een geliefd doelwit en daarbij gaat het de hackers vaak om de wachtwoorden van de gebruikers. Het is een goede gewoonte om voor iedere internetdienst een nieuw wachtwoord te kiezen en hiervoor een sterk wachtwoord te gebruiken. Een sterk wachtwoord is minimaal 8 karakters lang en bestaat uit grote en kleine letters, een of meerdere cijfers en leestekens. Ook is het belangrijk om je wachtwoord geheim te houden. Geef nooit je wachtwoord door via telefoon of email.

Klopt het gehele plaatje?

De beste online beveiliger ben je zelf. Een handtas van Gucci of Hermes voor een appel en een ei? Veel spelfouten of zinnen die bijna niet te verstaan zijn? Stukken tekst in een vreemde taal? Dat zijn allemaal aanwijzingen dat er iets niet klopt. Het is zeer belangrijk om je aandacht erbij te houden. Twijfel je of de webshop wel veilig is? Stop dan de transactie en neem contact op met de winkel.

Heeft de winkel een keurmerk?

Verschillende onafhankelijke organisaties geven een keurmerk uit aan veilige webshops. In België en Luxemburg wordt dit gedaan door BeCommerce en in Nederland door de stichting thuiswinkel waarborg. Wanneer een webshop gecontroleerd wordt door een van deze organisaties krijgt hij het logo van deze organisaties op zijn homepage zetten. Op de site van BeCommerce en de stichting thuiswinkel waarborg kan je ook opzoeken of de webshop lid is van deze organisaties.

Meer informatie?

In België zijn verschillende instanties bezig met het vergroten van de veiligheid op het internet. Indien je meer informatie wenst kan je altijd terecht op onze website voor het dossier veiligheid op het internet of op safeonweb.be, een website van het Centre for Cyber Security Belgium

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde naties.