Nieuws

Word jij de grootste cybersecurity-expert van het land?

15 februari 2024

Ben je student en gaat je hart sneller slaan van cryptografie, reverse engineering, netwerksecurity, applicatiebeveiliging of forensische analyse? Dan moet je zeker deelnemen aan de Cyber Security Challenge.

Cyber Security Challenge wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd. De wedstrijd is gebaseerd op het principe van Capture The Flag (CTF) waarbij teams van maximaal vier studenten verschillende beveiligingsuitdagingen moeten oplossen. Die uitdagingen gaan van relatief eenvoudig tot complex en beslaan een breed scala aan beveiligingsonderwerpen.

Cyberveiligheid kan nooit teveel aandacht krijgen, er is meer bewustwording nodig.

Cyberveiligheid is een prioriteit

Cyberveiligheid is een strategische prioriteit geworden voor organisaties over de hele wereld. Jong talent opleiden in die materie is daarom cruciaal. Bij DNS Belgium zijn we er uiteraard van overtuigd dat cyberveiligheid nooit te veel aandacht kan krijgen en dat meer bewustwording nodig is. Daarom zijn we ook dit jaar weer trotse sponsor van de Cyber Security Challenge en hebben we enkele pittige challenges bedacht voor de deelnemers. ‘We doen dat vooral om bewustzijn te kweken rond DNS en DNS-security bij de studenten’, zegt onze security officer Kristof Tuyteleers.

Hoewel Kristof elk jaar opnieuw aangenaam verrast is van het analytische denkvermogen van de deelnemers, stelt hij toch vast dat de kennis van DNS bij de studenten vrij beperkt is. ‘Veel studenten vinden het moeilijk om onze puzzels op te lossen, terwijl we ze wel gebaseerd heb op echte gevallen van hoe DNS misbruikt kan worden in security.’

Kan ik meedoen?

Ben je een student aan een erkende Belgische academische instelling en minstens 18 jaar oud? Dan mag je deelnemen aan de kwalificatierondes. De wedstrijd staat open voor studenten in IT-gerelateerde vakgebieden, ook als hun opleiding daar niet direct bij aansluit.

Inschrijven voor de kwalificatierondes kan nu al. Geregistreerde teams moeten zich op 8 en 9 maart 2024 beschikbaar houden, want dan krijgen ze gedurende twee dagen allerlei uitdagingen op te lossen op een online platform.

Op 22 en 23 maart 2024 moeten gekwalificeerde teams opnieuw gedurende 2 dagen nieuwe, complexere uitdagingen oplossen. Na afloop van het evenement is er een prijsuitreiking en worden de best presterende teams in de bloemetjes gezet.

Meer dan een wedstrijd

Cyber Security Challenge is meer dan een leuke wedstrijd. Het is een kans voor studenten om praktijkervaring op te doen en in contact te komen met bedrijven uit de sector. Het is niet ongebruikelijk dat deelnemers via de challenge stageplekken of zelfs jobs bemachtigen.

Wist je trouwens dat DNS Belgium jaarlijks stageplaatsen en onderzoeksopdrachten biedt aan gemotiveerde studenten?

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.