test
Nieuws

Digitale inclusie blijft een uitdaging in onze samenleving

01 augustus 2024

In 2023 was 40% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar digitaal kwetsbaar. Dat blijkt uit de Barometer Digitale Inclusie die de Koning Boudewijn Stichting (KBS) recent publiceerde. Digitale inclusie bevorderen is een cruciale uitdaging voor onze samenleving, concludeert de KBS.

Met 40% doen we het iets beter dan in 2021 en 2019. In 2021 was nog 46% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar digitaal kwetsbaar. Ten tijde van de eerste Barometer in 2019 was dat 42%. We zijn dus op goede weg. 

Groeiende kloof

Uit het onderzoek blijkt dat de digitale kwetsbaarheid enkel bij éénoudergezinnen (voornamelijk vrouwen) licht is toegenomen (met 4 procentpunten). Andere bevolkingsgroepen werden minder digitaal kwetsbaar. Maar dat neemt niet weg dat het voor heel wat Belgen moeilijk blijft om de versnelde digitalisering van onze maatschappij bij te houden.

Hoewel alle andere groepen erop vooruitgaan, valt op dat vooral mensen met een laag inkomen, met gezondheidsproblemen, kortgeschoolden en werkzoekenden meer risico lopen op digitale uitsluiting. 

10 tot 14 procent van deze groepen heeft geen toegang tot essentiële digitale diensten (lees: heeft geen computer of degelijke internetverbinding). 1 of 4 mensen met een laag inkomen heeft enkel met de smartphone toegang tot het internet. 

Maar vooral het gebrek aan digitale vaardigheden én de groeiende kloof tussen wie wel en niet mee is, blijken problematisch.

Iedereen mee!

De cijfers uit de Barometer Digitale Inclusie benadrukken dat we ons moeten blijven inzetten om alle Belgen gelijke toegang te geven tot digitale diensten. En dat we kwetsbare groepen moeten blijven helpen om digitale vaardigheden te ontwikkelen. 

In een samenleving die razendsnel digitaliseert moeten we er meer dan ooit over waken dat niemand achterblijft. En dat essentiële digitale diensten, één van de toegangspoorten tot onze samenleving, zo inclusief mogelijk zijn. 

Met DNS Belgium doen we dat door het internet zo toegankelijk en veilig mogelijk te maken. 

We ondersteunen, samen met 45 andere organisaties ook DigitAll. Dat is een brede coalitie van bedrijven, organisaties uit de sociale sector en overheidsinstellingen die samen bewustzijn scheppen en actie te ondernemen rond digitale inclusie.

Via Digital for Youth zet DNS Belgium zich dan weer in om kwetsbare jongeren mee te krijgen in de digitale samenleving.