Nieuws
Voor registrars

Online verificatie van Belgische registrants

28 februari 2022

Vanaf morgen, 1 maart 2022 kunnen Belgische particuliere domeinnaamhouders die geselecteerd werden voor Registrant Verification, hun gegevens online verifiëren. Het is voor hen dan niet meer nodig om ons via e-mail identificatiedocumenten door te sturen. De verificatie gebeurt automatisch met Itsme of eID.

Je klanten kunnen een instructievideo bekijken op onze site.

Hoe werkt het?

  • Als we zien dat de houdergegevens niet compleet of mogelijk incorrect zijn, delegeren we nieuwe registraties tijdelijk naar de nameservers van DNS Belgium. Ze zijn dus wel geregistreerd maar niet actief.
  • In de mail vragen we om de identiteit van de houder te bewijzen.
  • Tot nu toe bezorgde de houder ons per e-mail een document om diens identiteit te bewijzen. Vanaf nu kunnen Belgische particulieren op onze website hun gegevens valideren via Itsme of eID. De procedure per mail blijft geldig voor andere registrants en als back-up.
  • Als de gegevens overeenkomen met de identiteitsdocumenten, activeren we de domeinnaam.

Wat verandert voor jou?

  • Gebruik je EPP? Noteer dat de respons voor info-contact v2.0 verandert. Zorg ervoor dat je deze respons van domeinnamen die geselecteerd zijn voor Registrant Verification kan verwerken.
  • Je kan de online verificatie nog altijd testen op de testomgeving. Bekijk onze documentatie om te zien hoe je best test.
  • Weet dat de validatie gebeurt per contact handle. Om te vermijden dat klanten die veel domeinnamen registreren, voor elke registratie hun gegevens moeten verifiëren, is het nuttig om contact handles te hergebruiken.


Toekomst

De bedoeling is om Registrant Verification in de toekomst verder uit te bouwen met meerdere identificatiesystemen zoals IDIN (voor Nederland) om alle landen te kunnen ondersteunen. Zo controleren we hopelijk tegen eind 2022 de identiteit van alle nieuwe domeinnaamhouders.

Heb je nog vragen? Stuur een mail naar support@dnsbelgium.be.