Onze governance impact in 2023

Goed bestuur bij DNS Belgium

In 2023 zette DNS Belgium zich verder in om de rol  als beheerder van de .be-, .vlaanderen- en .brussels-domeinnamen te versterken door middel van een robuust good governance-framework. Onze impactstrategie is gericht op een aantal essentiële thema's die samen onze kernwaarden en onze benadering van verantwoord ondernemen weerspiegelen. Deze thema's zijn cruciaal om vertrouwen, veiligheid en innovatie te waarborgen in het digitale ecosysteem waarin we opereren.

Onze voortdurende inspanningen op het gebied van goed bestuur zijn erop gericht om niet alleen onze positie als betrouwbare beheerder van onze domeinnaamzones te versterken, maar ook om een positieve impact te hebben op de maatschappij als geheel. Door deze thema's te omarmen, bevestigt DNS Belgium haar toewijding aan een duurzame en veilige digitale toekomst.

Dit zijn de good governance-impactthema's van DNS Belgium:

  • Goed bestuur: Wij blijven ons inzetten voor naleving van de tien basisprincipes zoals vastgelegd in ons corporate governance charter. Transparantie, verantwoordelijkheid en ethisch handelen staan centraal in al onze activiteiten, waardoor we consistent de hoogste normen in corporate governance kunnen handhaven.
  • Cybersecurity: Het maximaliseren van online veiligheid is een van onze topprioriteiten. We behouden en verbeteren onze ISO27001-certificatie om ervoor te zorgen dat onze systemen robuust en operationeel blijven. Onze focus ligt op het versterken van onze cyberbeveiligingsmaatregelen om bedreigingen te voorkomen en om een veilige digitale omgeving te bieden voor alle gebruikers.
  • Bestrijding van internetfraude en illegale inhoud: We strijden tegen internetfraude en illegale inhoud en implementeren hiervoor strenge registrant verificatieprocessen, ook bij onze registrars. DNS Belgium investeert voortdurend in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van cyberveiligheid. Wij werken nauw samen met partners zoals het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), de Cyber Security Coalitie, en het TLD ISAC om malafide domeinnamen actief op te sporen, te identificeren en erop in te grijpen.
  • Goede relaties met stakeholders: Sterke, productieve relaties onderhouden met onze stakeholders is essentieel voor ons succes. We voeren structureel overleg met belangrijke partijen zoals leden van onze vereniging, registrars, personeelsleden en de overheid. DNS Belgium speelt ook een leidende rol binnen relevante organisaties om samenwerking en innovatie te bevorderen.
  • SDG-ambassadeurschap: Duurzaamheid vormt een integraal onderdeel van onze strategie. DNS Belgium blijft zich heruitvinden op het gebied van duurzaamheid en behoudt de effectieve elementen uit het verleden, terwijl we ons blijven verbeteren. We implementeren jaarlijks minimaal tien duurzaamheidsacties die verband houden met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's). Door een leidende rol te spelen binnen ons ecosysteem, streven we ernaar onze partners naar een hoger niveau van duurzaamheid te tillen.

Cybersecurity

In 2023 hebben wij opnieuw stappen gezet op het gebied van cybersecurity om de veiligheid en betrouwbaarheid van onze domeinregistraties te waarborgen. Hieronder sommen we onze initiatieven, resultaten en samenwerkingen op.

Cybersecuritybeleid

In 2023 versterkten we ons interne cybersecuritybeleid door zowel vier interne als twee externe audits uit te voeren op ons informatieveiligheidsbeleid en onze ISO 27001-certificering. We hebben alle audits positief afgerond en de gevonden issues opgelost. Door de audit-aanbevelingen te implementeren hebben we voldaan aan de Key Performance Indicators (KPI's) die we voor onszelf vooropstelden op het gebied van cybersecurity.

Registrantverificatie

Bij verdachte domeinnaamregistraties voeren we een extra verificatiestap uit om de betrouwbaarheid te waarborgen. Zowel particulieren als bedrijven moeten extra verificatiestappen doorlopen bij verdachte registraties. We doen dit om te voorkomen dat domeinen worden gebruikt voor schadelijke activiteiten zoals phishing , malware en domain squatting. In 2022 voerden we het online verificatieproces in voor .be-registraties, waarbij domeinnaamhouders hun identiteit eenvoudig kunnen verifiëren.
In 2023 hebben we dit proces uitgebreid door de verificatie bij onze registrars mogelijk te maken. 
In 2023  startten we een samenwerking met SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) om AI-gestuurde oplossingen te ontwikkelen om  verdachte domeinregistraties te detecteren. Deze samenwerking leidde tot geavanceerde software die potentiële fraude bij registratie identificeert, met als doel een veiligere internetomgeving voor Belgische internetgebruikers te realiseren.

Statistieken voor 2023

Contacten en domeinen voor verificatie:

  • 44.001 contacten geselecteerd voor extra verificatie.
  • 49.033 domeinnamen geselecteerd voor extra verificatie.

Verificatie resultaten:

  • 28.146 contacten succesvol geverifieerd.
  • 31.385 domeinnamen actief gemaakt na positieve verificatie.
  • 10.584 nieuwe domeinnamen geregistreerd door geverifieerde eigenaars.

Bevraging bij houders van niet geactiveerde registraties 

We hebben een bevraging uitgevoerd onder .be-domeinnaamhouders die hun domeinnaam na registratie niet activeerden. Doel van de bevraging was om inzicht te krijgen in de redenen achter de niet-activering:

  • Gebrek aan concrete plannen: registraties zonder directe gebruiksplannen.
  • Onduidelijke communicatie: onzekerheid over de vraag naar identiteitsverificatie.
  • Verificatieproces: problemen of obstakels tijdens het verificatieproces.
  • Andere redenen: alternatieve oorzaken voor niet-activering.

(Inter)nationale samenwerking voor cyberveiligheid

TLD -ISAC

In 2023 stonden we mede aan de wieg van het TLD-ISAC, een internationaal samenwerkingsverband om cyberveiligheid te verbeteren door middel van informatie-uitwisseling. Haar missie is cyberveiligheid bevorderen en dreigingsinformatie delen onder TLD-beheerders. Leden profiteren van waardevolle analyses, rapporten, en netwerkmogelijkheden die de operationele veerkracht van de domeinindustrie versterken. Onze CISO (Chief Information Security Officer) is benoemd tot de eerste voorzitter van TLD-ISAC, terwijl onze algemeen directeur zetelt in de beheerraad.

Cybersecurity Coalitie

De Cybersecurity Coalitie is een Belgisch samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheidsinstanties en academische instellingen met deze doelstellingen: cyberveiligheid versterken door kennisdeling en samenwerking, innovatieve oplossingen ontwikkelen en beleidsvorming op nationaal niveau beïnvloeden. De Coalitie is verdeeld in diverse werkgroepen, elk met een specifieke focus op verschillende cyberveiligheidsaspecten. Verschillende collega’s namen deel aan werkgroepen, en onze duurzaamheidscoördinator werd covoorzitter van de Awareness Werkgroep in 2023. Deze werkgroep hield vier plenaire sessies en verschillende subwerkgroepen.

Bestrijden van internetfraude en illegale inhoud

In 2023 trok DNS Belgium proactief 2.697 actieve domeinnamen in. De meeste hiervan omdat ze incorrecte eigenaargegevens bevatten: onjuiste of onvolledige houderinformatie, ontdekt via onze screening en eigen onderzoek.

Goed bestuur

De vzw DNS Belgium werd in 1999 opgericht als de beheerder van de .be-domeinnamen. De governance-structuur van DNS Belgium is ontworpen om transparantie, verantwoordelijkheid, en effectiviteit te waarborgen in haar operationele en strategische besluitvorming.

In 2023 legde legden we governance richtlijnen vast in een Corporate Governance Charter, waarin de tien basisprincipes worden uiteengezet die we volgen om een ethisch en transparant bestuur te waarborgen. Deze principes omvatten  aspecten zoals integriteit, verantwoordelijkheid, en de naleving van wettelijke vereisten. Ontdek ons Corporate Governance Charter

Organisatorische structuur

De governance van DNS Belgium is gestructureerd rond verschillende organen, elk met specifieke rollen en verantwoordelijkheden. Lees de beschrijving van onze organisatiestructuur
Het bestuursorgaan bestaat uit elf leden; drie vrouwen en acht mannen. Alle leden worden afgevaardigd door de oprichtende en effectieve leden van DNS Belgium. Selectie van de leden gebeurt op een autonome manier door de leden zelf, met aandacht voor diversiteit en inclusie. Met betrekking tot de samenstelling van het bestuursorgaan werden geen belangenconflicten vastgesteld. ESG-criteria zijn momenteel niet expliciet opgenomen in de bepaling van de remuneratie van bestuurders. Zij ontvangen een onkostenvergoeding zoals vastgelegd in de statuten van de vzw.

De algemeen directeur, Philip Du Bois, is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de vereniging. Hij zorgt voor het goede verloop van de operationele activiteiten en legt verantwoording af aan het bestuursorgaan.

Gedecentraliseerd aankoopbeleid

Bij DNS Belgium hebben we bewust gekozen voor een gedecentraliseerd aankoopbeleid, wat een uniek aspect van onze governance-strategie is. In plaats van een centraal aangestuurd aankoopsysteem, krijgen de zelfsturende teams de verantwoordelijkheid om beslissingen te nemen over de aankoop van producten en diensten.

  • Besluitvorming dicht bij de gebruikers: Deze aanpak stelt ons in staat om de besluitvorming zo dicht mogelijk bij de teams te brengen die daadwerkelijk gebruikmaken van de producten. Hierdoor kunnen we flexibeler en responsiever inspelen op de specifieke behoeften van onze operationele teams, wat de efficiëntie en tevredenheid verhoogt.
  • Duurzaamheid integratie: Duurzaamheidsaspecten spelen een cruciale rol in onze aankoopbeslissingen. We ontwikkelden de MVO-matrix om de duurzaamheidsaspecten van beslissingen in kaart te brengen. Hoewel het volume van aangekochte goederen laag is en de impact relatief klein, benadrukken we het belang van duurzaamheid in al onze processen, projecten en activiteiten. Deze MVO-matrix is een verplichte stap in ieder project om de milieu-, sociale en governance-impact ervan te bepalen. 

Waardeketen

Op deze pagina lees je meer over onze rol in het beheer van het internet, inclusief een historiek en een overzicht van onze waardeketen.

Goede relaties met stakeholders

Bij DNS Belgium zijn sterke relaties met onze stakeholders essentieel om onze missie te realiseren. In 2023 onderhielden we actief contact met diverse belanghebbenden, variërend van medewerkers tot internationale organisaties, om onze doelen op het gebied van duurzaamheid, cyberveiligheid, en digitale inclusie te verwezenlijken. 

Medewerkers

Onze medewerkers vormen de kern van onze organisatie. Het MVO-comité, dat bestaat   uit personeelsleden, bewaakt de ESG-strategie van DNS Belgium en kwam in 2023 vier keer samen. Dit comité zorgt ervoor dat de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staan in onze strategie. Het HR-comité, dat in 2023 is uitgebreid met drie personeelsleden, vergadert elke twee weken. Hiermee voldoen we aan de indicator van minimaal vier inspraakmomenten per jaar. 

Cyberveiligheid

Cyberveiligheid is een van onze topprioriteiten. We werken samen met verschillende stakeholders, onderverdeeld in internationale (TLD-ISAC, CENTR en ICANN ), nationale (Cyber Security Coalitie), en overheidsinstanties (CCB – Safe on Web, BIPT, FOD Economie). 

Digitale inclusie en cyberawareness

Om digitale inclusie en cyberbewustzijn te bevorderen, werken we samen met diverse partners, waaronder Digital For Youth, de Taskforce E-inclusie, Mediawijs, en Digitall. In 2023 voerden we projecten uit in samenwerking met de VRT, Ketnet, RTBF, RVO Society, Brightlab, het CCB, de Cybersecurity Coalitie, Mediawijs, Mediaraven  en Bibliotheken zonder Grenzen. Deze initiatieven vergroten de digitale geletterdheid en versterken de cyberveiligheid in de samenleving.

Registrars en duurzaamheidsbeleid

Onze registrars zijn  ook een belangrijke stakeholdergroep. Zij zijn georganiseerd via het Registrarforum en de Belgian Registrar Association (Bereas). Ons doel is om jaarlijks twee keer met hen te vergaderen, wat in 2023 is gerealiseerd. Het forum kwam tweemaal samen, eenmaal hybride en eenmaal live in Leuven. We maken telkens een verslag op dat naar alle registrars gestuurd wordt. Voor ons duurzaamheidsbeleid is VOKA een cruciale stakeholder en partner.

Klanttevredenheid

Na een contact met onze supportdienst vragen we een tevredenheidsformulier in te vullen. We streven er naar een score van 8/10 (voor niet registrars) of 8,35/10 (voor registrars) of hoger te behalen. Voor 2023 behaalden we voor de registrars 9,45/10 en voor de niet registrars (8,68/10). De globale score was 9,07/10.

Lidmaatschappen

DNS Belgium speelt een prominente rol binnen CENTR, waar onze algemeen directeur in 2023 in het bestuur zetelde. Onze Business Development Manager en CISO dragen bij aan respectievelijk de marketingwerkgroep en de cybersecuritywerkgroep . We promoten actief 'remote participation' binnen CENTR om het aantal vliegreizen drastisch te verminderen en duurzame principes internationaal te verspreiden.

Om onze doelstellingen en ambities te realiseren, is DNS Belgium lid van diverse federaties en verenigingen, waaronder CENTR, ICANN/ccNSO, ICANN/RySG, Geo gTLD , IVZ, VSDC, Beltug, Ripe NCC, Cyber Security Coalitie, VOKA, Unizo, Digital For Youth, Leuven Klimaatneutraal 2030, Digitall, DNS-OARC, APWG, Bike to Work, The Shift, waarmee we onze betrokkenheid bij duurzaamheid en samenwerking verder versterken.

SDG-ambassadeurschap

Net als de afgelopen jaren dienden wij in 2023 ook een plan in voor het VOKA Charter duurzaam Ondernemen. Wij definieerden er een KPI voor, namelijk minimaal 10 geslaagde duurzaamheidsacties realiseren die een bijdrage leveren aan de SDG’s. Voor 2023 dienden we 15 acties in. We behaalden alle vooropgestelde doelstellingen van deze acties. Een van deze acties was een due dilligence oefening op ons mensenrechtenbeleid. We constateerden in 2023 geen inbreuken hierop. 

Transparantie

Transparante communicatie naar alle doelgroepen toe is belangrijk voor ons. Daarom stellen wij jaarlijks een algemeen-, een financieel en een duurzaamheidsverslag op. Alle jaarverslagen kan je hier vinden. Statistische gegevens zoals het aantal .be-domainnamen per maand, kan je vinden bij de statistieken op onze website. 

Operationele betrouwbaarheid

Voor 2023 bedroeg het target voor de beschikbaarheid van het registratieplatform 99,95% per maand; Dat target werd iedere maand gehaald. De actuele status van onze systemen kan je raadplegen via deze link.

Lees meer

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.