De sociale impact van DNS Belgium kent zes impactdomeinen:
- digitale inclusie
- bewustmaking van internetgebruikers over cyberveiligheidsrisico’s
- bescherming van de privacy
- foutieve inhoud voorkomen online
- welzijn van eigen medewerkers
- diversiteit
Hieronder volgt een overzicht van onze belangrijkste beleidsmaatregelen en activiteiten op deze gebieden in 2023.
1. Digitale Inclusie
DNS Belgium blijft zich actief inzetten voor een positieve sociale impact, met bijzondere aandacht voor digitale inclusie, cyberveiligheid en toegankelijkheid van het internet. Hieronder volgen enkele van onze initiatieven en samenwerkingen in 2023.
Samenwerking met Digital for Youth
In 2023 ondersteunden we Digital for Youth financieel met een donatie van 325.000 euro. Daarnaast zetten diverse collega’s hun competenties in om de organisatie te helpen. Dankzij onze bijdrage kon Digital for Youth 96 jongerenorganisaties ondersteunen in 63 gemeenten in België. Hierdoor zijn de digitale vaardigheden van 13.292 jongeren versterkt. Lees meer over hun impact in het Impactrapport 2023.
DigitAll
DNS Belgium is actief binnen het DigitAll-ecosysteem, een coalitie van bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties die zich inzetten voor meer digitale inclusie in België. Eind 2021 ondertekenden we het Charter Digitale Inclusie en verbonden we ons aan negen engagementen om de digitale kloof te dichten. In 2023 zetten we ons verder in om deze missie te ondersteunen door mee te werken aan de promotie van de Digitale Inclusie by Design Index. We publiceerden artikels op onze site en gaven lezingen zoals op het SDG-forum in november 2023.
Mobile School
In samenwerking met de NGO Mobile School boden we technische ondersteuning voor hun leerplatform. Een van onze engineers hielp gedurende enkele maanden één dag per maand om een aantal technische uitdagingen op te lossen. Dankzij zijn expertise is het platform nu toekomstbestendiger en beter uitgerust voor hun educatieve doelstellingen.
2. Cyberveiligheid en preventie
Cyberveiligheid is een essentieel onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie. In 2023 lanceerden we verschillende initiatieven om cyberveiligheid en bewustzijn onder verschillende doelgroepen te bevorderen.
Voor kinderen en jongeren:
- De Schaal van M: in samenwerking met Ketnet, Link in de Kabel, JEF en Mediawijs hebben we een cyberveiligheidscomponent toegevoegd aan de zoektocht naar de meest mediawijze klas van Vlaanderen. De kinderen moesten actief aan de slag met veiligheidstips voor hun omgeving en maakten hier een videoverslag van. Er kwamen enkele zeer mooie en inventieve inzendingen binnen.
Voor studenten:
- Cybersecurity Challenge: we ontwikkelden uitdagingen voor de Cybersecurity Challenge en de CTF U Hasselt. Zo moesten de studenten die meededen aan de Cybersecurity Challenge een risicoassessment maken voor een nameserver op de maan.
- Samen met IBM organiseerden we een hackathon waarbij de studenten product- en servicedesign van de universiteit van Namen nieuwe ideeën moesten bedenken voor cyberveiligheidscampagnes voor jongeren.
Voor scholieren:
- Edubox Cybersecurity: we lanceerden de Edubox Cybersecurity in samenwerking met verschillende partners. Het is de eerste Edubox die ook in het Frans ontwikkeld werd.
- Influencers: we zetten in 2023 een grote onlinecampagne op in samenwerking met diverse influencers op sociale media.
Voor ouderen:
- Phishing -preventie: in samenwerking met enkele maatschappelijke organisaties ontwikkelden we een flyer met tips tegen phishing.
- We gaven lezingen en opleidingen over cyberveiligheid en preventie in samenwerking met de Cyber Security Coalitie.
Partnerschappen
Onze initiatieven op het gebied van cyberveiligheid zijn mogelijk gemaakt door samenwerkingen met partners zoals VRT, RTBF, de Cyber Security Coalitie, Brightlab, RVO society, Universiteit Namen, het Cyber Security Center for Belgium, Mediawijs, DigitAll en Digital For Youth.
Thesis webarchivering van .be
We begeleidden een student moderne geschiedenis bij zijn thesis over de geschiedenis van het Belgische internet, met focus op webarchivering en de impact van .be-domeinnamen.
Toegankelijk internet
Digitale inclusie betekent voor ons ook dat onze website toegankelijk is voor een zo groot mogelijk publiek zodat iedereen toegang heeft tot een eigen plekje op het internet. We streven ernaar om klare taal te gebruiken en onze site volledig WCAG 2.1 AA compliant te maken. DNS Belgium wil hiermee het goede voorbeeld geven in toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. In 2023 vernieuwden we ons Anysurfer-label en behaalden we het WCAG 2.1AA -label.
Daarnaast vinden we dat digitale inclusie ook inhoudt dat domeinnamen betaalbaar moeten zijn voor iedereen. Daarom bieden we onze domeinnamen tegen lage prijzen aan en zorgen we voor transparante communicatie over onze tarieven. Onze doelstelling is onze prijs op een vergelijkbaar niveau te houden met onze buurlanden.
3. HR-beleid
Ons rekruteringsbeleid is erop gericht om uitsluitend te focussen op de competenties en vaardigheden van kandidaten, ongeacht achtergrond, leeftijd, geloof, afkomst of geslacht. Wij streven naar een diverse en inclusieve werkomgeving door potentiële werknemers te selecteren op basis van hun geschiktheid voor de functie en waarborgen een eerlijke en neutrale benadering. We plaatsten in 2023 geen vacatures op vacaturesites die specifiek gericht zijn op mensen met een migratieachtergrond. De reden hiervoor is dat uit voorgaande jaren bleek dat er geen sollicitaties kwamen via deze kanalen.
In 2023 stelden we een gids voor ethisch en duurzaam gedrag op voor onze medewerkers. Met deze gids willen wij voor onze medewerkers verduidelijken wat de waarden van onze organisatie betekenen bij het uitvoeren van hun taken, het nemen van beslissingen of in de omgang met klanten, stakeholders of collega’s. Daarnaast verwachten wij ook van derden (vb. leveranciers of onderaannemers) die namens onze vereniging optreden dat zij de principes uit deze gids respecteren. Met deze gids wil DNS Belgium op sommige vlakken expliciet verder gaan dan wat strikt wettelijk is vereist. De in deze gids opgenomen principes zijn dus de uitgangspunten die vorm moeten geven aan elke beslissing of actie die door DNS Belgium en haar medewerkers wordt genomen. De principes zijn als het ware het “DNA van DNS Belgium”. De gids vormt de basis van een sterke bedrijfscultuur die de hoogste standaarden van respect, integriteit en ethisch gedrag nastreeft.
Loonbeleid
In ons Paritair Comité 335 is er geen CAO. CAO90 bepaalt de voorwaarden voor de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen. DNS Belgium maakt gebruik van het Hay-classificatiesysteem om functies eerlijk te beoordelen en te waarderen. Alle functies zijn ingedeeld in functiecategorieën, nl. Hay 14 t.e.m. 22. In 2023 deelden we geen nieuwe functies in een andere Hay-klasse. We identificeerden echter functies die in 2024 mogelijk in een andere klasse zullen worden ingedeeld. We ontwikkelden een beleidsproces om medewerkers te helpen stijgen in Hay-niveaus. Dit proces omvat duidelijke procedures voor de initiatie van niveauverhogingen, interne en externe assessments en evaluatie van resultaten. Criteria voor promotie zijn gebaseerd op expertise, impact, verantwoordelijkheid en probleemoplossend vermogen, met als doel persoonlijke en professionele groei van medewerkers te stimuleren.
Alle vaste medewerkers hebben recht op de volgende extralegale voordelen: cafetariaplan, hospitalisatieverzekering, internetvergoeding, maaltijdcheques, ecocheques, nettovergoeding voor thuiswerk, nettovergoeding gsm, groepsverzekering, opleidingsbudget, fietsvergoeding, 32 vakantiedagen per jaar, gratis parkeergelegenheid, mobiliteitsbudget of vergoeding woon-werkverkeer.
We berekenen de loonkloof bij DNS Belgium door de verhouding tussen de jaarlijkse totale beloning van de hoogst betaalde persoon en de mediaan beloning voor alle andere werknemers. Momenteel is de loonkloofverhouding 2,45. Voor de procentuele groei hanteren we een formule die de toename van de beloning voor de hoogst betaalde persoon deelt door de mediane toename voor alle andere werknemers. Deze ratio bedraagt momenteel 0,9.
4. Levenslang leren in 2023
DNS Belgium organiseerde in 2023 een totaal van 395 externe opleidingsuren. Dit ligt aanzienlijk onder het streefcijfer van 12 opleidingsdagen per persoon per jaar (minimaal 96 uur per persoon). Slechts 11,4% van de vooropgestelde opleidingsuren werd daadwerkelijk gevolgd. Het lage percentage is voor een gedeelte te verklaren doordat zelfstudie en leren op de werkvloer niet geregistreerd werd.
Persoonlijke Ontwikkelingsplannen (PDP's)
In het kader van een mogelijke Hay-verhoging stelden we persoonlijke ontwikkelingsplannen op voor vier medewerkers. Deze plannen zijn bedoeld om individuele groei en carrièreontwikkeling te bevorderen.
Catch-up-gesprekken
We voerden ook 20 catch-up gesprekken om de lange termijn persoonlijke, professionele groei van medewerkers te ondersteunen en te evalueren. Dit initiatief heeft als doel om regelmatige feedback te geven en medewerkers te helpen hun ontwikkelingsdoelen te bereiken.
Kritische kennis
Een belangrijke KPI is het waarborgen van kritische kennis bij ten minste twee medewerkers. Op dit moment is de score voor deze KPI 83%. Hoewel er nog ruimte is voor verbetering, hebben we al een degelijke basis gelegd hiervoor. We deden het in 2023 15 procentpunten beter dan het jaar ervoor.
Stagiairs en stageplaatsen
In 2023 verwelkomde DNS Belgium vier stagiairs: drie binnen onze engineering-afdeling en één in communicatie, waarvan de stage in januari eindigde. Ons doel is om jaarlijks minstens twee stageplaatsen aan te bieden, wat we ruimschoots haalden. Deze stages bieden jonge talenten de kans om waardevolle ervaring op te doen en bij te dragen aan onze organisatie.
5. Preventie en welzijnsbevorderende acties
We hebben een toegewijd team dat zich richt op preventie, bestaande uit één preventieadviseur en twee vertrouwenspersonen. In 2023 voerden de vertrouwenspersonen vijf gesprekken om medewerkers te ondersteunen. We deden geen beroep op de dienstverlening van Pulso. Het aantal langdurig zieke medewerkers was één, en we namen maatregelen om re-integratie vanaf 2024 te starten. We registreerden twee bedrijfsongevallen .
In 2023 organiseerden we zeven welzijnsacties, waaronder een workshop gericht op stress- en burn-outpreventie, waarmee we onze doelstelling van minimaal zes acties overtroffen. Met deze initiatieven willen we een gezonde werkomgeving bevorderen en werkgerelateerde stress verminderen.
S3, sociocratie: eigenaarschap en inspraak
In 2023 zette DNS Belgium belangrijke stappen om Sociocracy 3.0 (S3) verder te implementeren binnen onze organisatie. Steeds meer teams werken nu zelfsturend en passen de S3-principes toe in hun dagelijkse werkzaamheden. Deze benadering stelt ons in staat om effectiever te opereren, de betrokkenheid van medewerkers te vergroten en onze besluitvormingsprocessen te verbeteren.
Als onderdeel van onze inzet voor meer medewerkersinspraak voegden we in 2023 drie afgevaardigden van het personeel toe aan het HR-comité. Deze selectie vond plaats via het S3-proces van rolselectie. Het vernieuwde HR-comité komt elke twee weken samen.
Het MVO-comité is, samen met de duurzaamheidsmanager, verantwoordelijk om het duurzaamheidsbeleid te ontwikkelen en uit te voeren. In het afgelopen jaar kwam het MVO-comité vier keer bijeen om strategieën te bespreken en te implementeren die onze ecologische en sociale impact verbeteren.
6. Tewerkstellingscijfers 2023
Bij DNS Belgium zetten we ons in voor een duurzame en inclusieve werkplek die de professionele groei en het welzijn van onze medewerkers bevordert.
Gemiddeld aantal werknemers
In 2023 werkten er bij DNS Belgium gemiddeld 35,8 voltijdsequivalenten (VTE). De samenstelling van ons team ziet er als volgt uit:
- Voltijdse werknemers
- Totaal: 28,1
- Mannen: 25,9
- Vrouwen: 2,2
- Deeltijdse werknemers
- Totaal: 9,8
- Mannen: 2,8
- Vrouwen: 7,0
- Totaal: 9,8
- Totaal gemiddeld aantal werknemers (VTE)
- Totaal: 35,8
- Mannen: 28,1
- Vrouwen: 7,7
- Totaal: 35,8
- Totaal: 28,1
Gepresteerde uren
Het totaal aantal daadwerkelijk gepresteerde uren door onze medewerkers in 2023 bedroeg 59.797 uur, verdeeld tussen voltijdse en deeltijdse arbeidskrachten.
- Voltijds:
- Totaal: 48.144 uur
- Mannen: 44.296 uur
- Vrouwen: 3.848 uur
- Deeltijds:
- Totaal: 11.653 uur
- Mannen: 3.826 uur
- Vrouwen: 7.827 uur
- Totaal: 11.653 uur
- Totaal: 48.144 uur
De verdeling van de totaal gepresteerde uren was als volgt:
- Totaal Gepresteerde Uren: 59.797 uur
- Mannen: 48.122 uur
- Vrouwen: 11.675 uur
Arbeidsovereenkomsten
Bij het afsluiten van het boekjaar waren er 36,3 voltijdsequivalenten (VTE) in dienst bij DNS Belgium. Onze medewerkers zijn onderverdeeld in de volgende arbeidsovereenkomsten:
- Voltijds: 30 werknemers
- Deeltijds: 8 werknemers
Alle medewerkers zijn in dienst op basis van een overeenkomst voor onbepaalde tijd. In 2023 waren er geen werknemers met een overeenkomst voor bepaalde tijd, vervangingscontracten, of overeenkomsten voor duidelijk omschreven werk.
Leeftijdsverhouding in 2023
De leeftijdsverdeling van onze medewerkers in 2023 was als volgt:
- Jonger dan 30 jaar:
- Mannen: 4
- Vrouwen: 0
- Tussen 30 en 50 jaar:
- Mannen: 19
- Vrouwen: 7
- Ouder dan 50 jaar:
- Mannen: 6
- Vrouwen: 4
Verloop en nieuwe aanwervingen
In 2023 verwelkomde DNS Belgium 2 nieuwe medewerkers, terwijl 2 medewerkers de organisatie verlieten.
Ouderschapsverlof
DNS Belgium erkent het belang van een gezonde werk-privébalans en biedt flexibele ouderschapsverlofregelingen aan. In 2023 maakten 9 collega’s gebruik van ouderschapsverlof (OV), verdeeld als volgt:
- Vrouwen:
- 1 vrouw nam 1/10de OV op
- 1 vrouw nam 100% OV op
- 1 vrouw nam 1/5de OV op
- Mannen:
- 3 mannen namen 1/5de OV op
- 3 mannen namen 100% OV op
Daarnaast bleven 10 collega's (drie vrouwen en zeven mannen ) die in 2022 ouderschapsverlof opnamen ook in 2023 bij ons in dienst.
In 2023 werkten er ook 5 personen (drie mannen en twee vrouwen; 1,6 VTE) als consultant voor ons.
Lees meer
-
Onze milieu-impact in 2023
We verkleinen onze eigen impact op het klimaat, stimuleren duurzaamheidsacties bij onze partners en stimuleren het hergebruik van elektronisch bedrijfsafval. -
Onze governance impact in 2023
In 2023 versterkte wij ons met een robuust governance-framework, gericht op vertrouwen, veiligheid en innovatie.