Duurzaamheidsverslag DNS Belgium 2023

SDG-ambassadeurschap  

Beste lezers,

Het jaar 2023 markeert een belangrijke mijlpaal voor DNS Belgium. We zijn vereerd dat VOKA, UNITAR en Cifal Flanders ons erkenden als SDG-ambassadeur . Deze erkenning is het resultaat van jarenlange inspanningen en een interne transformatie die we in 2016 startten. Het bevestigt onze voorbeeldrol binnen de sector en het Belgische en internationale internetlandschap.

Duurzaamheid staat centraal in onze strategie, naast operational excellence (operationele uitmuntendheid) en cyberveiligheid. We streven ernaar om onze negatieve impact op het milieu, de maatschappij en het digitale domein te minimaliseren. Tegelijkertijd willen we onze positieve impact vergroten. Dat doen we door constant:

  • Onze impact in kaart te brengen: We evalueren onze activiteiten en nemen verantwoordelijkheid voor eventuele negatieve effecten.
  • Vertrouwen te vergroten: Het vertrouwen van Belgische internetgebruikers in ons werk is essentieel. We blijven investeren in maatregelen om de veiligheid van het Belgische internet te waarborgen en fraude te voorkomen.
  • Samen te werken voor duurzaamheid: We betrekken onze stakeholders en partners bij onze inspanningen. Samen kunnen we onze sector nog duurzamer maken.

De bekroning als SDG-Ambassadeur is een startpunt voor verdere groei. We herdefiniëren onze duurzaamheidsstrategie en stellen een fris klimaatactieplan op. Hierbij bouwen we voort op onze eerdere successen en richten we onze blik op de uitdagingen die ons te wachten staan op middellange en lange termijn. 

Onze leidraad bij deze vernieuwing is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit kader helpt ons om onze duurzaamheidsstrategie te versterken en te verbeteren. Dit rapport volgt de structuur van onze nieuwe strategie en biedt inzicht in onze inspanningen.

Samen met onze stakeholders en partners zetten we ons in voor een duurzamere toekomst. Laten we samen bouwen aan een wereld waarin technologie en verantwoordelijkheid hand in hand gaan.

Met vriendelijke groet,

Philip Du Bois
 

Onze milieu, sociale en governance impact.

Via de kaders hieronder kom je op de pagina’s waar we per thema onze maatregelen en acties meer in detail beschrijven. 
 

Over DNS Belgium en dit verslag

Dit is het jaarlijkse duurzaamheidsjaarverslag van DNS Belgium. DNS Belgium vzw is gevestigd in het Ubicenter aan de Philipssite 5/13 in Heverlee, België en heeft geen andere vestigingen. Alle medewerkers werken op deze locatie. De organisatie heeft geen belangen in andere (dochter)ondernemingen die moeten gerapporteerd worden.

Wij zetten ons in voor een digitale en duurzame samenleving en willen het vertrouwen in het internet voor België en zijn inwoners bevorderen. Dat doen we door onze vertrouwde en algemeen erkende domeinnaamdiensten en het beheer van onze domeinnaamextensies. In al onze acties stellen we de veiligheid en kwaliteit van het domeinnaamgebruik - en bij uitbreiding het internet - voorop en trachten we zo het consumentenvertrouwen in de digitale maatschappij te versterken. We zorgen ervoor dat de door ons beheerde domeinnaamzones constant wereldwijd beschikbaar zijn door te garanderen dat de nameservers permanent toegankelijk zijn.

Voor meer informatie over onze kernactiviteiten verwijzen we graag naar ons algemene jaarverslag 2023 en ons financieel jaarverslag. Op deze pagina lees je meer over onze rol in het beheer van het internet, inclusief een historiek en een overzicht van onze waardenketen. Informatie over de structuur van de organisatie, corporate governance, de waarden en bestuurders vind je op deze pagina van onze corporate website. Met betrekking tot de samenstelling van het bestuursorgaan werden geen belangenconflicten vastgesteld.

Dit verslag werd gepubliceerd in Leuven, op 1 oktober 2024 door onze duurzaamheidsmanager. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie, het financieel verslag en de deelname en het auditverslag aan het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen.  We dragen hierdoor bij aan de realisatie van SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie), subdoelstelling 12.6 (Bedrijven aanmoedigen duurzame praktijken aan te nemen en duurzaamheidsinformatie te integreren in hun rapporteringscyclus). Dit verslag is opgesteld in de periode juni – oktober 2024. Heb je vragen over dit verslag? Neem contact op met onze duurzaamheidscoördinator via communications@dnsbelgium.be

Rapportagestandaard

Wij rapporteren in overeenstemming met de GRI-Standaarden voor de periode van 1 januari 2023 tot 31 december 2023.
We kozen er voor de GRI-Standaard 2021 te gebruiken.

DNS Belgium communiceert regelmatig over haar duurzaamheidsinspanningen -en initiatieven. Daarbij stellen we duidelijk wat onze impact is, welke risico’s en opportuniteiten daaraan verbonden zijn en hoe we onze stakeholders daarbij betrekken.

Jaarlijks stellen we een duurzaamheidsjaarverslag op waarin we rapporteren over de behaalde resultaten in het voorgaande jaar. We kijken hierbij ook naar de rapporteringen uit het verleden. Er zijn geen rechtzettingen van eerder gerapporteerde gegevens.

Externe borging 

Dit duurzaamheidrapport is niet extern gevalideerd. Het is ook niet geconsolideerd in één verslag. Ze zijn wel beiden online raadpleegbaar op dezelfde plek op onze website. Het proces voor het opstellen van het duurzaamheid jaarverslag en het financieel jaarverslag verloopt niet gelijktijdig, omdat ze verschillende aspecten van de organisatie belichten en verschillende gegevens en informatie vereisen. Het auditverslag van de commissaris werd op 13 mei 2024 voorgelegd door de bedrijfsrevisor. De algemene vergadering keurde het goed op 28 mei 2024 en we publiceerden het op 9 juli 2024.

Op de website vind je de jaarverslagen van de afgelopen jaren en onze strategie voor de komende jaren. In de geconsolideerde jaarrekening van DNS Belgium voor 2023 wordt de enige entiteit van DNS Belgium opgenomen, waardoor we een volledig overzicht bieden van onze activiteiten en prestaties. 

Governance

Jaarlijks voeren wij een risicoanalyse uit voor het hele bedrijf, gebaseerd op ISO 31000. Dat gebeurt onder leiding van de Information Security Officer. Duurzaamheidsrisico’s worden meegenomen in deze analyse. In onze corporate balanced scorecard zijn twee duurzaamheid-KPI’s gedefinieerd:

  • Duurzame organisatie: Jaarlijks 10 geslaagde acties (minimaal één per “P”: Planet, Peace, People, Prosperity, Partnerships). De score voor 2023 is 15 geslaagde acties.
  • CO2-impact verlagen en compenseren: Maximale uitstoot is 180 ton CO2-eq. per jaar. Voor 2023 bedroeg deze 124 ton.

Het bestuursorgaan was actief betrokken bij de totstandkoming van deze strategie en het bepalen van de materiële onderwerpen, wat heeft bijgedragen aan de brede acceptatie en implementatie ervan. Zij keurde de duurzaamheidsstrategie goed en zette het ambitieniveau hoog, namelijk 5 op een schaal van 5. De algemeen directeur en de duurzaamheidsmanager zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de strategie. Jaarlijks evalueren we de duurzaamheidsrisico’s en de impacts opnieuw.

Om ervoor te zorgen dat we de duurzaamheidsdoelstellingen halen, stelt de duurzaamheidsmanager jaarlijks een budget op. Voor 2023 bedroeg dat 371.350 euro. Dit wordt elk jaar opgesteld en begeleid door een budgetboek met de jaaractieplannen. Het bestuursorgaan keurt dit budget en de plannen goed, waardoor er een duidelijke financiële basis en richting is voor de duurzaamheidsinitiatieven.

De duurzaamheidsmanager houdt het bestuursorgaan maandelijks op de hoogte via het maandrapport. Dit om transparantie en verantwoording te waarborgen. Dit rapport beschrijft de prestaties en resultaten van de afgelopen maand, inclusief de voortgang van de duurzaamheidsdoelen.  Zo is het bestuursorgaan op de hoogte en kan het waar nodig bijsturen. De verantwoordelijkheid voor het reviewen en goedkeuren van de gerapporteerde informatie werd gedelegeerd naar de duurzaamheidsmanager.

Communicatie over actuele of mogelijke negatieve impact

DNS Belgium draagt transparante communicatie over haar impact met stakeholders hoog in het vaandel. Er werden in 2023 geen inbreuken vastgesteld op milieuwetten, noch op de sociale of arbeidswetgeving. Ook in het revisorverslag werd geen voorbehoud gemaakt. We kregen geen meldingen over schendingen van mensenrechten of meldingen van negatieve impacts. Er waren geen data- of privacy incidenten waarvoor we een externe melding moesten doen. 

Wie een negatieve impact ondervindt van onze activiteiten of zakelijke relaties kan dit melden via legal@dnsbelgium.be

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.