test
Nieuws

Meest gestelde vragen bij registrant verificatie

04 april 2023

2 jaar geleden lanceerden we een manier om oplichting via domeinnamen tegen te gaan. Bij een nieuwe registratie vragen we je om je identiteit te bevestigen. Soms lopen domeinnaamhouders tegen enkele moeilijkheden aan of hebben zij vragen bij het verificatieproces. Wij selecteerden de meestgestelde vragen.  

Ik ben geselecteerd voor verificatie en merk dat mijn gegevens fout of onvolledig zijn. Hoe en waar kan ik dat aanpassen? 

Eerst ga je naar het klantenportaal van je registrar of hostingpartij. Meestal kan je je persoonsgegevens hier zelf eenvoudig aanpassen. Mogelijk laat het klantenportaal dit niet toe. Neem contact op met je registrar of hostingpartij met de vraag of hij dit voor jou doet.  

Biedt je registrar of hostingpartij deze mogelijkheid niet aan? Dan zal je de wijziging via een transfer moeten doen. Hiervoor heb je een transfercode nodig. Vraag deze hieronder aan.

Geef deze code samen met de correcte gegevens door aan je registrar of hostingpartij en vraag om de houdergegevens aan te passen. 

Mijn hostingpartij of registrar heeft mijn gegevens aangepast, maar bij jullie is dat niet zichtbaar. Hoe komt dat? 

Het is normaal dat de update van je gegevens niet meteen zichtbaar is. Als je na 24u nog steeds geen verschil ziet, paste je registrar waarschijnlijk de gegevens in zijn eigen database aan en niet in onze .be-database. Het is belangrijk dat je gegevens ook in onze database correct en volledig zijn. Dat is de taak van je registrar. Neem contact met hem op, bezorg hem het registratiebewijs en vraag om de gegevens in de juiste databank aan te passen.  

Wat gebeurt er bij registrant verificatie? 

Bij onvolledige of incorrecte gegevens van een domeinnaamhouder wordt de domeinnaam nog niet geactiveerd. Via mail vragen we om de identiteit van de houder online te bevestigen (via Itsme, eID, IDIN of Onfido). Lukt het niet via een van deze derde partijen? Je kan ook documenten uploaden die je identiteit bewijzen. Onze supportdienst vergelijkt de gegevens dan manueel, waardoor het langer duurt voordat je domeinnaam actief is (max 5 werkdagen). 

Registrant verificatie: middel tegen online fraude 

Mensen met kwade bedoelingen willen hun persoonlijke gegevens meestal niet doorgeven. Liever gebruiken ze onvolledige of incorrecte gegevens, of zelfs de gegevens van iemand anders. Door het controleren van persoonlijke gegevens van domeinnaamhouders, houden we fraudeurs tegen. Werd je online opgelicht, dan kan de politie of de FOD Economie makkelijker opsporen wie erachter zit. 

Heb je een probleem of is er iets onduidelijk? Mail ons op support@dnsbelgium.be. Vermeld steeds over welke domeinnaam het gaat, dan kunnen we je vlotter helpen. 

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.